Ливърпул най-сетне сложи точка на черната си серия от началото на 2017 година. На своя „Анфийлд“ предвождани от Садио Мане „червените“ победиха Тотнъм с 2:0 в дербито на 25-ия кръг и поне временно се върнаха в топ 4 на класирането. Тъкмо несравнимият Мане бе автор на двете попадения, които паднаха едно след друго в самото начало, а това до голяма степен обезвери „шпорите“.

Още с началния съдийски сигнал Ливърпул се хвърли в яростна преса, която създаде доста главоболия за играчите на Тотнъм. Лондончани определено се задъхваха с изнасянето на топката и точно така падна и първия гол в 16-ата минута. Виктор Уаняма се засуети с овладяването на една спорна топка в централния кръг, а Лалана притича и му я отне. Последва двойно подаване между Джорджинио Вайналдум и Роберто Фирмино, което позволи на холандеца да изведе Садио Мане покрай неподготвения Бен Дейвис. Сенегалецът, останал очи в очи с Уго Лорис, преодоля вратаря с хубав шут в горния десен ъгъл – 1:0.

Само две минути по-късно домакините увеличиха аванса си. Ерик Дайър се забави твърде много с топка в крака пред вратата си, а Мане притича и му отне. Сенегалецът се понесе напред и с хубав пас вдясно намери Лалана непокрит в накзаателното поле. Лорис се справи с шута на англичанина, както и с далеч по-опасната добавка на Фирмино. За нещастие на гостите кълбото отново се върна у Мане, който от границата на вратарското поле опита да скъса мрежата – 2:0.

В 22-ата минута африканската перла на „червените“ не бе никак далеч от хеттрик. Адам Лалана много добре го изведе отдясно в пеналта, а Лорис излезе напред, което се оказа и ключово. Мане опита да прокара топката между краката му, а тя се удари в бедрото на вратаря и излезе в корнер. Въпросният ъглов удар доведе до още една опасност пред Лорис, като пак Мане бе човекът, който обстрелва. Сенегалецът потърси горния ляв ъгъл, за да предизвика блестящ плонж от френския национал.

Тотнъм започна да се събужда едва след средата на полувремето. Страхотно недоглеждане в защита за Ливърпул позволи на Хьон-Мин Сон да остане очи в очи с Симон Миньоле. Кореецът обаче се провали със завършващия удар, като шутира право в тялото на стража. Последвалият корнер бе разигран търпеливо отляво, откъдето Кристиан Ериксен центрира към далечната греда и Деле Али нанесе хубав параболичен изстрел с глава. Миньоле беше преодолян и само намесата на Лукас Лейва предотврати попадение.

В 32-ата минута Филипе Коутиньо направи чудесен рейд отляво и принуди защитниците на противника да отстъпват към вратата си. На около 8-9 метра от вратата бразилецът замахна лъжливо, ала загуби равновесие и последвалият шут не затрудни Лорис.

Три минути по-късно Ериксен имаше чудесна възможност да опита късмета си от фаул. Топката беше заложена на около 23-24 метра от вратата, а шутът на датчанина премина над гредата.

След почивката темпото продължи да бъде динамично, макар и двата тима да заиграха с една идея по-предпазливо. В 55-ата минута Дайър успя да прокара топката покрай плонжа на Симон Миньоле като добавка след шут на Хари Кейн, намерил гредата. Попадението беше отменено, тъй като Кейн бе изпаднал в положение на засада.

Последва един доста нервен период от срещата, в която топката сновеше между двете наказателни полета, а твърдите единоборства зачестиха. Това доведе до много малко футбол и повечко жълти картони, показани от съдията Антъни Тейлър.

Едва в 74-ата минута Ливърпул създаде нещо по-интересно, когато Филипе Коутиньо отмъкна топката между няколко съперници. Бразилецът напредна до дъгата и нанесе хубав шут по тревата, който премина на сантиметри покрай десния стълб зад Лорис.

Четири минути преди края Тотнъм за малко да предизвика трети гол във вратата си. Алдервейрелд, Бен Дейвис и Лорис не се разбраха, а вратарят напусна наказателното поле, за да изрита топката надалеч. Той обаче я прати на пътя на Вайналдум, а холандецът опита директно да прехвърля от около 40 метра по диагонала. В изпълнението му липсваше достатъчно точност, като кълбото изобщо не тръгна към вратата.