Мартин Шкъртел е споделял съблекалня в Ливърпул с Шаби Алонсо за 18 месеца, но те са били напълно достатъчни за словака да разбере какво следва за испанеца след футболната му кариера. Двамата играха заедно под ръководството на Рафаел Бенитес, след като бранителят акостира на „Анфийлд“ през зимата на 2008-а година от Зенит Санкт Петербург до напускането на Алонсо през лятото на 2009-а в Реал Мадрид.

„Това, че ще стане треньор, се виждаше още тогава. Той мислеше като треньор на терена. Когато пристигнах в Ливърпул, бях фрапиран как тренираше, как играеше, как говореше. Начинът, по който виждаше играта. Готин човек, който обича футбола“, каза Шкъртел.

„Още тогава знаех, че ще почне работа като треньор и го видяхме във втория отбор на Сосиедад. Донякъде се изненадах, когато отиде в Германия, но там се справя чудесно“, обясни още словакът пред The Athletic.

Алонсо изведе Байер Леверкузен от ниските позиции в Бундеслигата почти до титлата, след като тимът е на 10 точки преднина пред Байерн Мюнхен при оставащи 10 мача в Германия. Освен това, „аспирините“ държат рекорда от 34 мача, в които са непобедени във всички надпревари и това направи испанецът един от най-исканите треньори.

Той е фаворит да замени на поста Юрген Клоп в Ливърпул през лятото, след като стана ясно, че германецът ще се оттегли, но мърсисайдци ще имат сериозната съпротива от Байерн Мюнхен, които искат Алонсо за заместник на Томас Тухел, който също ще напусне баварците след края на сезона.

„Той върши отлична работа. Отборът му игра доминантен футбол, дори в мачовете с Байерн. Това е лудост. Виждаме как разбира играта и как тимът му е подготвен във всеки един аспект. Все още е млад и вярвам, че ще продължи това си развитие“, допълни още някогашният №37 в Ливърпул.

„Дали той е правилният човек за Ливърпул? Това могат да кажат директорите в клуба, но няма съмнение, че Шаби има много качества. Той има история в Ливърпул, обича клуба, обича града. Мисля да познаваш тези неща в аванс е много по-добре, защото не е лесно да си в Ливърпул нито като играч, нито като треньор, който няма опит. Това място е специално. Има голям натиск за печелене на трофеи“.