Следващият селекционер на Англия може да е жена, разкри главният изпълнителен директор на Футболната асоциация в страната Марк Булингам. Той не изключи възможността старши треньорката на женския отбор Сарина Вигман да поеме същата роля, но в мъжкия тим. Това би могло да стане, когато Гарет Саутгейт отстъпи мениджърския пост. Договорът му изтича пред 2024 г. 
 
Утре женският тим на Англия ще играе за титлата срещу Испания на Световното първенство в Австралия и Нова Зеландия. Преди историческия мач за "лъвиците", Булингам заяви, че с удоволствие би предложил на Вигман да поеме мъжкия отбор и вярва, че тя може да направи „всичко, което поиска“ във футбола.
 
„Хората казват, че това трябва е най-добрият човек за тази работа или може би най-достойният. Но защо трябва да е мъж? Мисля, че нашият отговор винаги е бил, че мениджърът на „Трите лъва“ трябва да е точният човек за този пост“, заяви пред американските медии Булингам.
 
„Смятаме, че Сарина върши страхотна работа и се надяваме да продължи да го прави още дълго време. Мисля, че тя може да прави всичко, което пожелае във футбола. Ако в някакъв момент в бъдещето реши, че иска да стане треньор на мъжете, тогава ще се получи наистина интересна дискусия, не смятате ли така?
Ние търсим най-добрият човек за поста. А ако най-добрият човек е жена, тогава защо не? Сарина преобрази женската ни селекция и смятаме, че тя върши брилянтна работа. 
 
Обсъждаме различни кандидатури за националните отбори. Имаме доста опции за избор на мъже или жени за треньорските постове. Мисля, че групата от кандидатурите за националните отбори винаги може да се промени. Но не харесвам мисленето, че трябва само мъж да е мениджър на Англия", категоричен беше Булингам.
 
53-годишната Вигман застана начело на женския отбор на Англия през август 2020 г., като замени на поста Фил Невил. Преди това треньорката изведе родната си Нидерландия до титлата на европейското първенство за жени през 2017 г., а две години по-късно "лалетата" стигнаха до финала на Световното първенство. Миналата година Вигман напари Англия европейски първенец на шампионата, който се проведе на Острова. Нидерландката е определяна три пъти за най-добрия треньор на FIFA за жени, избирана е и треньор и спортна личност на годината на британската телевизия BBC.
 
Към днешна дата единствената жена, която е ръководила професионален мъжки отбор в Англия, е Хана Дингли, която прекара 13 дни като временен мениджър на Форест Грийн Роувърс през юли, преди да бъде заменена от Дейвид Хорсман.