Един от големите английски клубове в исторически план сътвори голямата сензация в първия кръг на ФА Къп! Нотингам Форест изхвърли носителя на трофея от 2017-а Арсенал след 4:2 в мач от първия същински кръг на надпреварата.

По този начин тимът на Арсен Венгер, който заради наказание наблюдаваше мача от трибуните, отпадна на този етап за първи път от 1996 година насам.

Това обаче се случи напълно заслужено. На „Сити Граунд” домакините изиграха изключителен мач, в който тотално надиграха своя съперник, демонстрираха прекрасна и много вдъхновена игра. В същото време „топчиите” изиграха ужасяващ мач, в който играта им в отбрана бе под всякаква критика, а в същото време не направиха абсолютно нищо запомнящо се и в нападение.

В 18-ата минута Давид Оспина се намеси подобаващо след първото по-сериозно положение, дошло след удар на Мати Кеш. 2 минути по-късно обаче резултатът бе открит в полза на един от големите английски клубове в исторически план. Ерик Лихай се възползва от прострелно центриране от малък ъгъл на Киърън Доуъл, бе забравен в наказателното поле и с глава засече от непосредствена близост за 1:0.

Успокоението дойде доста бързо като 3 минути по-късно „топчиите” изравниха. Капитанът Пер Мертезакер вкара, след като бе най-съобразителен в наказателното поле. Тио Уолкът центрира от фаул, в наказателното поле с глава стреля Роб Холдинг. Той уцели гредата, но топката се върна в Мертезакер, който успя да отправи изстрел във вратата.

Това обаче не повлия положително на играта на гостите, които продължиха да бъдат по-слабият отбор на терена. Оспина трябваше да показва класа при опасни удари на Бен Бреретън и Кеш. Закономерното обаче се случи и още преди почивката Нотингам отново бе напред в резултата, благодарение на брилянтно изпълнение на Лихай. След лошо избита топка, американският национал пое топката на гърди пред наказателното поле, след което от воле прати топката в горния десен ъгъл на вратата за кеф на зрителите на "Сити Граунд".

В 64-ата минута домакините получиха и дузпа заради нарушение на Роб Холдинг срещу Кеш. Бреретън застана зад топката и реализира за 3:1.

И при този резултат Арсенал така и не съумя да упражни някакъв сериозен натиск пред вратата на съперника. „Топчиите” все пак си върнаха надеждите за успех след груба грешка на вратаря Джордан Смит. След атака на съперника той достигна пръв до топката, но я изпусна. От това се възползва Дани Уелбек, който нямаше проблеми да вкара в опразнената врата за 2:3.

Но вместо фаворитът и носител на трофея да се хвърли в атака за изравняване, гол падна във вратата на Оспина, макар и да бе много дискусионен. Матийо Дебюши извърши спорно нарушение в наказателното поле, а Джонатан Мос отново посочи бялата точка. Още по-спорно се оказа изпълнението на Киърън Дауел. Той реализира, но при изпълнението се бе подхлъзнал и повторенията показаха, че е играл и с двата си крака. От Арсенал моментално имаха претенции, но Мос призна гола.

В 89-ата минута домакините останаха с човек по-малко след грубо нарушение на Джо Уорал, но това не попречи на големия триумф за Нотингам, който дойде след последния съдийски сигнал в мача.