Отборът на Челси допусна причудлива загуба в петия и междинен кръг от английската Висша лига. Това се случи, след като лондончани преклониха глава пред Саутхемптън при визитата си на юг след обрат. Рахийм Стърлинг даде аванс на гостите с гол в 23-ата минута, но само пет след това Ромео Лавия изравни след отличен удар от средна дистанция.

Нападателят Адам Армстронг пък оформи крайния резултат в добавеното време на първата част, след като добре се откъсна от защитата на Челси, за да порази Едуар Менди за втори път. През второто полувреме, напук на очакванията, Саутхемптън беше по-дейният отбор, като темпо в играта на Челси се видя едва в заключителните минути, но напъните на хората, водени от Томас Тухел, не дадоха нужния резултат и Челси ще се прибере в Лондон с „празни ръце“ от това си гостуване.

Това е втора загуба за „сините“ от началото на сезона, като тимът заема осмото място със седем точки. Саутхемптън е със същия актив, но е шести заради по-добрите си показатели при головата разлика.

Gulliver/GettyImages
49 снимки


В третата минута Мохамед Елионуси стреля от средна дистанция, опитвайки да затрудни Менди, но ударът беше право в сенегалския вратар на лондончани. След 14 минути игра Стърлинг получи пас от Хавертц зад отбраната на "светците". Англичанинът премина край Мохамед Салису и шутира с левия крак, но Базуно улови.

Малко след това гостите от столицата организираха добро нападение отдясно, след като Стърлинг и Зиеш комбинираха, а първият пласира пас към Мейсън Маунт. Той стреля от движение, но Салису с блестящ шпагат предотврати опасността. В 23-ата минута Стърлинг пропусна чудесен шанс за гол, след като се поколеба да стреля или да подава, а Бела-Котчап го затвори, намесвайки се по брилянтен начин в защита за Саутхемптън.

Напорът на "сините" даде резултат и в 23-ата минута Челси откри резултата. Точен беше Рахийм Стърлинг, който този път нямаше как да сбърка, след като Маунт го намери. В първия момент Перо успя да блокира англичанина, но той продължи с топката, за да матира Базуну.

Пет след това обаче домакините изравниха резултата на "Сейнт Мерис", след като бившият играч на Манчестър Сити - Ромео Лавия, отправи много силен удар от разстояние, който беше неспасяем за Едуар Менди - 1:1.

Десетина преди края на първата част Адам Армостронг получи пас вляво и се понесе напред. След това нападателят на Саутхемптън финтира Тиаго Силва и стреля с десния крак, но прекалено слабо, за да затрудни вратаря на "сините" от Лондон. В добавеното време на срещата на първата част от Майкъл Оливър Саутхемптън направи пълен обрат. Ромен Перо получи вляво хубав пас от Уърд-Праус. Той хитро намери Адам Армстронг, който се отскубна от опеката на отбраната на "сините" и с мощен удар прати топката в "синята" врата. При удара имаше рикошет и в тялото на Калиду Кулибали.

В 53-ата минута гостите извадиха страхотен късмет, след като Перо центрира отляво за Елиунуси. Той атакува мощно топката с глава, но тя спря право в тялото на Марк Кукурея, който предотврати сигурен трети гол във вратата на Менди. Пресата на Саутхемптън през втората част работеше отлично, докато хората, водени от Томас Тухел трудно успява да удържат напора им, като положенията пред вратата на Челси бяха не едно и две.

Петнадесет преди края на редовното време Тиаго Силва направи изключителна намеса, по подобие на тази на Кукурея по-рано през втората част. Топката беше доставена от ъглов удар в наказателното поле на "сините", а Салису отправи удар с глава, след като се пребори с Матео Ковачич, но ударът му беше спрян някак с пета от Силва точно преди топката да влети в лондонската врата.

До края на мача Челси опита да натисне Саутхемптън, но защитните действия от футболистите на Хазенхютъл бяха достатъчно качествени, за да не могат "сините" да стигнат до вратата на Гавин Базуну, който нямаше особено много работа след втория гол на своите.

FT / САУТХЕМПТЪН - ЧЕЛСИ 2:1

0:1 Рахийм Стърлинг (23)

1:1 Ромео Лавия (28)

2:1 Адам Армстронг (45+1)

Рефер: Майкъл Оливър

Стадион: "Сейнт Мерис" (Саутхемптън)

Стартови състави:

Саутхемптън: Базуно, Уокър-Питърс, Салису, Бела-Котчап, Перо, Лавия, Уърд-Праус, Диало, Елионуси, А. Армстронг, Адамс

Мениджър: Ралф Хазенхютъл

Челси: Менди - Лофтъс-Чийк, Аспиликуета, Силва, Кулибали, Кукурея, Жоржиньо, Маунт, Зиеш, Хавертц, Стърлинг

Мениджър: Томас Тухел