Саутхемптън нанесе първа загуба на Евертън през новия сезон, побеждавайки го с 2:0 на „Сейнт Мери“. „Светците“ изковаха победата си през първото полувреме, когато точни за успеха бяха Джеймс Уорд – Праус и Че Адамс. Домакините показаха солидна игра през всичките 90 минути и напълно заслужено постигнаха успех над водения от Карло Анчелоти тим.

60 снимки

Домакините първи създадоха опасност пред вратата на „карамелите“. Райън Бъртранд проби отляво и центрира по земя в наказателното поле, където Нейтън Редманд стреля отблизо, но покрай десния страничен стълб.

Евертън отговори мигновено. Хамес Родригес организира добра атака, след което разтегли към Алекс Айоби по левия фланг. Крилото навлезе навътре и стреля, но топката срещна тялото на съперник и излезе в ъглов удар.

В 17-ата минута Хамес Родригес имаше отличен шанс да открие резултата, но изстрелът му от пряк свободен удар попадна право в ръцете на Алекс Макарти.

Две по-късно напречната греда спря гостите от откриването на резултата. Гилфи Сигурдсон стреля от дистанция, след което топката кацна на стълба зад Алекс Макарти.

Постепенно „светците“ заиграха по-добре и в следващите минути определяха темпото на двубоя. В тези минути Джордан Пикфорд се намеси решително след изстрел на Ориол Ромеу.

В 27-ата минута Саутхемптън откри резултата. Джеймс Уорд - Праус комбинира отлично с Дани Ингс, след което получи в наказателното поле и с плътен изстрел по диагонала откри резултата.

В 35-ата минута „светците“ удвоиха преднината си. Дани Ингс получи на левия фланг, след което проби и центрира в наказателното поле, където Гилфи Сигурдсон не прецени летежа на топката и тя попадна в краката на Че Адамс, който отблизо реализира.

В заключителните минути на първото полувреме попадение на Стюарт Армстронг бе отменено заради засада преди това на Че Адамс.

Гостите стартираха втората част с мисълта да наваксат головия си пасив, но домакините продължиха да бъдат отборът, който диктува темпото на терена и възпитаниците на Ралф Хазенхютъл стояха добре подредени на терена.

В 62-ата минута Райън Бъртранд центрира остро в наказателното поле, където на близката греда Дани Ингс не успя да засече топката и да отбележи трети гол във вратата на Джордан Пикфорд.

Десет минути по-късно Евертън остана с човек по-малко на терена. Люка Дин бе изгонен с директен червен картон след много грубо влизане в краката на Кайл Уолкър – Питърс.

В 78-ата минута Яник Вестергорд бе над всички в наказателното поле и стреля с глава, но Джордан Пикфорд се намеси решително и изби в ъглов удар с една ръка.

Дълбоко в добавеното време Ориол Ромеу стреля от дистанция, Джордан Пикфорд отрази удара, но изпусна топката, след което решително улови.

До края на двубоя Саутхемптън не допусна опасности пред Алекс Макарти, а продължи да действа стабилно и бе по-опасният отбор от двата на терена. Със спечелените три точки „светците“ заеха петата позиция в класирането с актив от десет пункта, докато Евертън остава на върха във Висшата лига, но с равни точки с шампиона Ливърпул.