Ожесточеният спринт на Ливърпул към титлата в Англия продължава с пълна сила. "Червените" държат отличието с две ръце за първи път от 30 години и вече наистина само невиждано чудо може да ги откъсне от трофея, който феновете им чакат още преди създаването на Висшата лига,. 

Поредното тежко препятствие по пътя им беше преодоляно, макар и с доста усилия. Момчетата на Юрген Клоп приеха на "Анфийлд" винаги коварния и труден за побеждаване отбор на Уулвърхемптън и го победиха с 1:0. Шоуто обаче беше отнето от системата ВАР, която на два пъти се намеси решително в полза на мърсисайдци. 

Първият път беше в 42-та минута при единственото зачетено попадение в мача, дело на Садио Мане. Тогава реферът първоначално отмени гола, виждайки игра с ръка на Адам Лалана при подаването към сенегалеца. След преглед обаче с ВАР, той промени решението си, защото се видя ясно, че английският национал подава с рамо. 

Всичко вървеше към почивка, когато дълбоко в добавеното време "вълците" стигнаха до изравнително попадение, след ужасяваща грешка в защитата на домакините. Тогава Педро Нето беше оставен да разстреля от упор Алисон Бекер от няколко метра. 

При подаването на Джони Кастро към него всичко беше наред, но след намесата на ВАР се видя засада от буквално милиметър-два при паса на Жоао Моутиньо към Кастро, която дори в стаичката трябваше да бъде увеличена многократно, за да бъде забелязана. И все пак радостта на гостите беше секната. 

Така Ливърпул затвори с мъчителна победа вълшебната за него 2019 г., в която взе шестата си европейска клубна титла, както и световната такава. А за цялата година допусна само една загуба във Висшата лига, но която беше с цената на титлата за миналия сезон. И сега Клоп и компания са твърдо решени да не допускат такива грешки. И по възможност, да го направят и без загуба, което засега им се удава. 

Този мач предложи предимно битка и малко положения. Преди почивката, докато бяха по-свежи, играчите на домакините имаха няколко интересни атаки. В завършаващата фаза винаги се оказваше Мохамед Салах, но египтянинът показа разсеяност и не можа да затрудни Руи Патрисио. 

В началото на мача изстрелът му не намери вратата от изгодна позиция, а после в средата на полувремето португалският страж отрази без проблеми изпълнението му. Общо взето, всичко вървеше към заслужено равенство преди почивката. Но тогава на сцената излезе Садио Мане. 

Сенегалецът беше незабележим дотогава, като защитата на Уулвс го пазеше великолепно. Но го изпусна при паса на Адам Лалана с рамо към него в 42-та минута и от близка дистанция разстреля Патрисио. 

Реферът първоначално отмени попадението, защото видя игра с ръка на Лалана, но след намесата на ВАР се поправи и посочи центъра. Гостите претендираха, че Върджил ван Дайк е нарушил правилника при паса към Лалана, но тази ситуация не беше разгледана в стаичката и домакините се зарадваха малко преди края на полувремето. 

Уулвърхемптън обаче не се отказа. В последните секунди на продължението на първата част Джони Кастро получи пас от Моутиньо, пусна великолепно за непокрития Педро Нето, размина четирима защитници на съперника с паса си и за съотборника му остана само да разстреля Бекер. Но пак се намеси ВАР, на който се видя засада от 1-2 МИЛИметра на Кастро и голът беше отменен. 

Така почивката дойде при гол аванс за Ливърпул. Очакванията бяха Уулвс да натисне след почивката, но те не се оправдаха. Момчетата на Клоп затвориха добре всички подстъпи към вратата си и просто нямаше как Алисон Бекер да бъде застрашен. 

При една случайна грешка на Върджил ван Дайк в средата на втората част това можеше да стане, когато Диого Жота се измъкна и стреля мощно от малък ъгъл, но стражът изби. Раул Хименес и Жоао Моутиньо имаха страхотни шансове да изравнят в самия край, но мощните им изстрели пак не намериха целта. 

След почивката Ливърпул нямаше точен удар, но на тима не му и трябваше такъв, след като си свърши работата преди почивката. Така с много усилия мърсисайдци завършиха подобаващо годината и вече само най-голямото чудо във футбола може да ги спре по пътя към 19-та титла на Англия, която чакаха 30 години. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Ливърпул: Алисон Бекер, Анди Робъртсън, Върджил ван Дайк, Джо Гомес, Трент Алекзандър-Арнолд, Жоржиньо Вайналдум, Джордан Хендерсън, Адам Лалана, Садио Мане, Роберто Фирмино, Мохамед Салах;

Резерви: Адриан, Харви Елиът, Къртис Джоунс, Наби Кейта, Джеймс Милнър, Дивок Ориги, Неко Уилямс;

Уулвърхемптън: Руи Патрисио, Райън Бенет, Конър Коуди, Макс Килман, Джонатан Кастро-Джони, Ленадър Дендонкер, Рубен Невеш, Жоао Моутиньо, Рубен Винагре, Педро Нето, Диого Жота;

Резерви: Джон Руди, Патрик Кутроне, Мат Дохърти, Раул Хименес, Оуен Отасоуи, Ромен Саис, Адама Траоре.