Отборът на Ливърпул не успя да победи борещия се за оцеляване във Висшата лига Стоук Сити. Сблъсъкът от 36-ия кръг на шампионата в Англия приключи без голове – 0:0.

Домакините бяха далеч от най-добрата си форма през сезона и като че ли повече мислеха за реванша с Рома в Шампионската лига, отколкото как да вземат пълния комплект точки в днешния мач.

В същото време тимът на Пол Ламбърт имаше остра нужда от точки, за да запази шансовете си за оставане в елита и през следващия сезон.

Наставникът на Стоук продължи традицията да не допуска загуба на „Анфийлд“. До този момент той има на сметката си две победи и три равенства. Стоук Сити пък продължава да няма нито един успех на стадиона на Ливърпул в цялата си история.

Юрген Клоп очаквано направи няколко промени в състава си, предвид реванша в Шампионската лига срещу Рома в сряда. Германският специалист заложи на схема с трима централни защитници  в лицето на Джо Гомес, Ван Дайк и Рагнар Клаван. В групата за срещата изобщо не попадна Садио Мане, който има леки здравословни проблеми. Един от редките си стартове през сезона като титуляр направи Дани Ингс на върха на атаката на „червените“.

Мачът на „Анфийлд“ изнанадващо започна с лек натиск на гостите от Стоук. Още в първите две минути на срещата, възпитаниците на Пол Ламбърт стигнаха до два поредни корнера, от които обаче гостите не успяха да се възползват.

В 5-ата минута дойде и първата реална голова възможност в мача и тя бе на сметката на Ливърпул. След контраатака за домакините Мохамед Салах бе изведен абсолютно сам срещу вратаря Джак Бътланд, прехвърли го технично, но топката премина покрай левия страничен стълб на вратата.

Постепенно Ливърпул успя да наложи волята си и започна да владее топката в големи периоди от мача, но без реално да застрашава вратата на противника. В 20-ата минута гостите бяха много близо до откриването на резултата. След центриране отляво към далечната греда Диуф бе оставен непокрит, но от няколко метра ударът му с глава спря от външната страна на мрежата.

В ответната атака домакините пропуснаха нова страхотна възможност. Фирмино намери Салах с перфектен пас, египтянина напредна и пусна топката към включилия се фронтално срещу вратата Трент Александър Арнолд, но младият бранител стреля твърде слабо.

Следващият шанс в рещата бе на сметката на Стоук. Джердан Шакири получи отдясно, навлезе в наказателното поле и пусна успореден на голлинията пас към Питър Крауч. Нападателят обаче бе притиснат от бранител на Ливърпул и не успя да стреля.

До края на полувремето Джини Вайналдум и Мохамед Салах също пропуснаха, като египетския национал пробва късмета си с изстрел от пряк свободен удар. В 41-ата минута Дани Ингс реализира красиво попадение, но то бе отменено заради засада.

В продължението на първата част Джордан Хендерсън получи травма, но в крайна сметка успя да се завърне на терена.

Второто полувреме не започна никак добре за гостите от Стоук Он Трент. Само пет минути след подновяването на играта Пол Ламбърт трябваше да извърши принудителна смяна в състава си, след като Бруно Мартинс Инди получи разтежение. В същото време Джо Алън също получи здравословен проблем в ходилото, но в крайна сметка остана на терена.

Очаквано Ливърпул диктува темпото през вторите 45 минути, но така и не успя да пречупи своя опонент, дори напротив. Най-чистата ситуация през втората част бе пред вратата на Лорис Кариус, когато Райън Шоукрос пропусна да вкара заветния гол с 89-ата минута. Футболистът на гостите не успя да насочи топката в мрежата буквално от сантиметри, а вместо това тя премина покрай левия страничен стълб.

Домакините пък имаха сериозни претенции за дузпа, когато след центриране на Вайналдум в наказателното поле, Ерик Питър отклони топката с ръка, но бялата точка така и не бе посочена.

В крайна сметка двубоят на „Анфийлд“ приключи без победител и двата тима добавиха по точка в актива си. Ливърпул вече има 72 точки след 36 мача и заема третата позиция във временното класиране, а в оставащите два мача до края среща тимовете на Челси и Брайтън.

Стоук пък е на 18-та позиция, на три точки от Суонси и спасението. „Лебедите“ обаче са и с два мача повече от своя съперник.