Астън Вила стана първият финалист в плейофа за промоция във Висшата лига на Англия. Отборът на Дийн Смит постигна класирането по трудния начин, след като загуби с 0:1 реванша срещу Уест Бромич Албиън. Така общият резултат от двете срещи стана 2:2 – тук головете на чужд терен не важат – след 120 минути футбол всичко трябваше да се реши чрез изстрели от бялата точка. При тях „виланите” направиха един пропуск по-малко и спечелиха дузпите с 4:3.

Първият половин час на срещата не се запомни с кой знае какво, като истината е, че именно откриващото попадение за домакините направи събитията много по-интересни. То падна в 30-ата минута след дълго изпълнение на тъч. Мейсън Холгейт впечатли с начина, по който изпрати топката в наказателното поле, а там Крейг Доусън зае позиция между Тами Абрахам и Ахмед Елмохамади. С глава бранителят насочи кълбото към вратата, а то с доста бавна скорост премина голлинията и спря в мрежата – 1:0.

Едва в края на полувремето Вила загатна за нещо повече. В 44-ата минута Анвар Ел Гази опита изстрел от около 18-19 метра, а вратарят Сам Джонстън отвърна с уверено спасяване.

След паузата Албиън имаше шанс да увеличи преднината си. Изстрел на Джейкъб Мърфи беше блокиран точно пред голлинията, а Джей Родригес не успя достатъчно бързо да промени позицията на тялото си. Така неговата добавка прелетя над гредата. Цялата ситуация произтече от един лош пас на вратаря Джед Стиър. Три минути по-късно Родригес нанесе силен шут от границата на наказателното поле, а Стиър първо отби топката, преди да я улови.

В 69-ата минута Вила също застраши вратата на съперника, като отново Ел Гази изпрати силен шут през купа от тела и това затрудни Джонстън.

Десет минути преди края на срещата домакините останаха с човек по-малко за ужас на своите фенове. Крис Брънт си заработи втори жълт картон с едно доста грубо препъване на Джон Макгин.

Сега беше ред на бирмингамци да натиснат. Джонстън остави отбора си в мача в 88-ата минута, когато топката попадна у Алберт Адома на не повече от 10 метра спрямо вратата. Изстрелът си го биваше, но вратарят на УБА някак изби топката в страни. Във втората минута на добавеното време Джонстън отново се прояви солидно, като не трепна при топовния шут, който Макгин отправи отляво по диагонала.

Отборът на Астън Вила ликува след класирането си за финалния плейоф в Чемпиъншип за втора поредна година.

източник: Gulliver/Getty Images

В продълженията Вила имаше няколко възможности да избегне рулетката на дузпите. В 110-ата минута Елмохамади се отказа от първоначалната идея да стреля и с подаване намери непокрития Джак Грийлиш при границата на наказателното поле. Изстрелът на звездата обаче се оказа прекалено слаб. Малко по-късно отново ветеранът Елмохамади проби отдясно и достави прострелно центриране, като по чудо то не беше отклонено от никого в наказателното поле.

Началните изпълнения от бялата точка бяха истински кошмар за домакините. Вратарят Джед Стиър беше невероятна гледка, като отрази първите два изстрела на домакините – нито Мейсън Холгейт, нито Ахмед Хегази успяха да се справят със стража на бирмингамци. В същото време Конър Хърихейн и Миле Йединак бяха безпогрешни, с което дадоха огромно предимство на гостите. Увереността на Астън Вила отново беше подложена на тест след четвъртите изпълнения, тъй като Алберт Адома изпрати топката много над вратата. Щатният реализатор Тами Ейбрахам обаче не трепна във финалното изпълнение, изпращайки вратаря в грешната посока.

Утре вечер е реваншът в другия полуфинален плейоф, който противопоставя Дарби Каунти и Лийдс. В първия мач тимът на Марсело Биелса успя да вземе победа с 0:1 навън.