Английският Бирмингам Сити бе наказан много сурово в хода на сезон 2018/19. Английската футболна лига наказа „сините” с отнемане на девет точки, тъй като има загуби в размер от 39 милиона паунда за финансовата 2018-а година. През сезон 2017/18 пък Бирмингам Сити е регистрирал парични поражения за 37,5 млн. лири.

Наказанието идва след спазване на правилата за развитие и устойчивост, което е главна точка в устоите на английския футбол.

Хора от EFL твърдят, че са наясно за невъзможността клубът да ограничи своите разходи, а загубите ще продължат и това е причината, които утежняват наказанието за Бирмингам.

Преди наказанието Бирмингам Сити бе 13-и с 50 точки в Чемпиъншип, но загубата на девет точки свлича „сините” до 18-ото място с 41 пункта. По този начин те са само на пет точки от зоната на изпадащите осем мача преди края на сезона.

Това ще се разглежда като знаково решение, което е прецедент и застраховане за бъдещите действия на другите клубове, които не спазват финансовите правила на EFL.

Английската медия Sky твърди, че Бирмингам се чувства жестоко след наложената санкция. Съгласно старите правила за финансова справедливост Куинс Парк Рейнджърс бе наказан с 42 млн. през януари 2018-а година. КПР прие краткосрочно трансферно ембарго след преразход.

Елитните английски Борнемут и Лестър Сити също са достигнали максимални нива на парични разплащания за нарушаване на правилата за финансов феърплей.