Английският нападател Уейн Рууни вярва, че чуждестранните мениджъри като Юрген Клоп (Ливърпул) и Хосеп Гуардиола (Манчестър Сити) помагат много на английския футбол. Легендарната „десетка” на Манчестър Юнайтед счита, че англичаните са стъпка напред в развитието си, сравнение с предходните години.

Рууни бе част от съставите на Англия, които допуснаха крушение на големи футболни форуми. Загубата на дузпи от Португалия (EURO 2004) и на (Мондиал 2006). Поражението от Германия на Мондиал 2010, както и отпадането още в групите на следващото Световно първенство 2014.

Английските национали тренираха пред публика

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки, че поколението в средата на първото десетилетие на ХХ-и век бе считано за „златна генерация”, то „трите лъва” нито веднъж не прескочиха четвъртфиналите на голям форум. Младата селекция на Гарет Саутгейт пък подобри цялостно представянето на Англия в последните години, завършвайки четвърти на Мондиала в Русия през тази година.

„Имахме няколко несполуки като отбор, както и наказания в хода на годините. Въпреки това смятам, че можеше да се представим доста по-добре. Може би, ако разполагахме с тези играчи, когато бях по-млад, то със сигурност щяхме да научим много от мениджърско естество. Сега играчите са по-интелигентни и отборите се подготвят по добър начин. Смятам, че след идването на Клоп и Гуардиола във Висшата лига, те помогнаха много на нашите млади футболисти”, сподели Рууни пред Sky Sports.

Англия без Уейн Рууни срещу Беларус

източник: БГНЕС

„Знам, че има дебат за чуждестранните наставници в Англия, но вярвам, че те изградиха футболисти като Кайл Уокър и Рахийм Стърлинг. Давам ги за пример, тъй като те вече имат много мачове, а са толкова млади. Познанията им в играта е много добра, а сега е мой ред да ги гледам като фен и да се радвам на успехите им”, продължи нападателят.

Английските национали тренираха пред публика

източник: Gulliver/GettyImages

Рууни ще излезе за последен път с екипа на Англия в сряда вечер при приятелския мач срещу САЩ. Това ще бъде бенефис за Рууни на „Уембли”, като той ще изведе „трите лъва” с капитанската лента и ще носи любимия си №10.

Свен Горан Ериксон пое англичаните през 2000-та година, след като Кевин Кийгън се оттегли от поста. Той бе и първият чуждестранен селекционер, който пое „трите лъва”. Той записа чудесна победа с 5:1 над Германия, но пък никога не изведе англичаните отвъд четвъртфиналите на голям футболен форум. Нещо, в което се провалиха и Стив МакКларън, Фабио Капело и Рой Ходжсън. И при тримата пък Рууни бе част от състава на Англия.

Уейн Рууни с националната фланелка на Англия

източник: Gulliver/Getty Images

„Считам, че селекционерите, които имахме бяха добри. Но се запитвам дали са на нивото на испанските, германските или италианските наставници? Вижте за пример Италия, която спечели Мондиал 2006. Смятам, че отборът им не бе много по-добър от другите, но тактически правеха нещата много добре. Вършеха си работата великолепно и в крайна сметка триумфираха. Бяхме една стъпка зад тях тогава”, добави още Уейн Рууни.