Мнозина твърдят, че Върджил ван Дайк не се е върнал на нивата, на които се представяше преди да получи контузия на предни кръстни връзки в сблъсък с Джордан Пикфорд в мърсисайдското дерби през октомври 2020 г. Докато холандецът продължава да бъде най-добрият защитник на Ливърпул до известна степен, формата му през тази кампания със сигурност повдигна няколко вежди. Последният, който постави под съмнение играта на 31-годишния играч, е бившият мениджър на Нидерландия Рууд Гулит, който смята, че контузията е променила стила на защита на Ван Дайк.

"Откакто се завърна след контузията си, той се защитава пасивно. Той се защитаваше и блокираше слабо. Просто не бие противника докрай. И разбира се, той може да има лош период, но трябва да бъде лидер. Ако тази защита не се справя добре, това е негова отговорност", сподели Гулит.

Ливърпул вече допусна повече голове, отколкото през целия минал сезон, но всичко не може да се отдаде на слабата форма на Ван Дайк. Липсата на последователни партньори в отбраната също е една от причините. Холандецът започна заедно с Жоел Матип, Джо Гомес, Ибрахима Конате и Нат Филипс тази кампания, тъй като всеки един от тях влиза и излиза от стартовите 11 поради постоянни проблеми с контузии. Самият Ван Дайк току-що се завърна от проблем с подколянното сухожилие, който го извади от игра през по-голямата част от шест седмици.