Мениджърът на Кристъл Палас Рой Ходжсън е уверен, че Уейн Рууни ще продължи да бъде кандидат за треньорска роля в бъдеще след като бившият английски национал бе уволнен от Бирмингам Сити по-рано тази седмица.

Рууни бе назначен за мениджър на Бирмингам през октомври миналата година, когато тимът бе шести в Чемпиъншип. Уволнението му във вторник дойде след като футболистите му спечелиха само два от 15-те му мача начело на отбора и се смъкна до 20-ата позиция, на 6 точки над зоната на изпадащите.

"Той има изключителен футболен мозък и бе фантастичен футболист", каза Ходжсън, който бе треньор на Уейн Рууни по време на периода му като селекционер на националния тим на Англия. 

"Това, което се случи е тъжно, но знам, че той ще се върне отново. Чета, че той ще си вземе малка почивка от играта, което е доста умно нещо", добави специалистът преди двубоя на Кристъл Палас срещу Евертън от турнира ФА Къп тази вечер.

"Няма съмнение, че Уейн Рууни винаги ще бъде в устите и главите на хората, когато става дума за бъдещи позиции. Той наистина разбира футбола. Доказал го е като футболист, когато беше много съобразителен и проницателен тактически", заяви Рой Ходжсън.

Рууни е сред редицата бивши английски футболисти, които изпитват затруднения в треньорската професия в последните години, подобно на Франк Лампард и Стивън Джерард, които имаха не особено успешни престои в Евертън и Астън Вила.

Ходжсън каза, че бившите играчи често са съдени строго, след като получат по-висока роля. "Те ще бъдат добре дошли в клуб заради името си и ще се очаква внезапно да поемат отбор, който не се справя блестящо и да го накарат да лети", каза още той и добави: "Това са нереалистични очаквания. Всички те трябва да кажат, че всъщност не са получили добър шанс. Никой не им е дал две години и не им е дал шанс в три трансферни прозореца."