Манчестър Сити стана шампион на Англия по начин, който може би малцина са си представяли. Мениджърът Хосеп Гуардиола така категорично смаза конкуренцията, че анализаторите започнаха да се питат дали това е най-силният отбор, който някога е печелил титлата в Премиършип. 

А ако се опираме само на статистиката, по всичко изглежда, че може би е така. "Гражданите" счупиха рекорден брой рекорди по пътя си към отличието. И съвсем заслужено ликуваха с титлата още през април. 

Нека изброим какви неща постигна тимът на Гуардиола, които са нови рекорди в ерата на Висшата лига: 

1. Най-много точки в рамките на един сезон - 100;

2. Най-много голове в рамките на един сезон - 106;

3. Най-много победи в рамките на един сезон - 32;

4. Най-много победи като гост в рамките на един сезон - 16;

5. Най-голямата положителна голова разлика в рамките на един сезон - плюс 79;

6. Най-голямата разлика от втория в Премиършип - 19 точки;

7. Най-малко време, в което тимът е изоставал в резултата в рамките на цял сезон - само 173 минути;

8. Рекорд по брой поставени рекорди в рамките на една кампания;

А сега нека обърнем внимание и на рекордите, поставени в рамките на кампанията спрямо останалите съперници. Сити беше тотален хегемон в статистическите показатели. Тимът завърши като лидер по брой удари към вратата на съперника; процент на ударите, превърнали се в гол; брой подавания; процент точни подавания; процент на владеене на топката; най-малко допуснати голове; най-малко отправени удари към собствената врата; най-много голове от центрирания. И добавяме към това и че Топ 4 на футболистите с най-много асистенции през сезона са от Сити... Наистина феноменална кампания.