Блестящото представяне на Манчестър Сити се затвърди категорично и официално след успеха на "гражданите" над местния съперник Манчестър Юнайтед през изминалия уикенд (2:1 на "Олд Трафорд"). Не бе и нужна тази победа, за да се охарактеризира силното представяне на отбора от "Етихад", след като до този момент Хосеп Гуардиола и възпитаниците му навъртяха 15 поредни мача без загубена точка и са в повече от солидна серия, който свали тази на Арсенал от 2002 година, когато "артилеристите" нямаха поражение биеха наред своите съперници от февруари до август.

Освен този рекорд Ман Сити държи в своите ръце възможността да е първият клуб във Висшата лига, който може да прекрачи кота "100" точки в елитния английски шампионат. Най-доброто постижение до момента е на Челси, когато под ръководството на Жозе Моуриньо "сините" от Лондон завършиха кампанията с 95 пункта.

На второ място е също рекорд на отбора на Роман Абрамович с 93 точки през изминалата шампионатна година. Трети е Манчестър Юнайтед с 92 точки през сезон 93/94. Ако всичко е перфектно, което граничи само и единствено към този момент с хипотезата, и "гражданите" бият докрая на шампионата, те ще финишират в челото с 112 точки.

Друг рекорд, върху който "гражданите" могат да се опитат да подобрят е най-голяма дистанция от първия преследвач в класирането. До момента най-голямата дистанция, която е направена от Ман Юнайтед през сезон 1999/00. Тогава "червените дяволи" завършват с 18 точки пред втория Арсенал. Челси през 04/05 пък води с 12 точки отново на "топчиите", които са втори с 83 точки. Този сезон максималната дистанция, която може да се достигне е от 26 точки от втория.

Гуардиола пак мениджър на месеца, изпревари Жозе

Категорично към момента и представянето на "небесносините" не може да очакваме до края на сезона да си "гризем ноктите" в интрига за битката за титлата в Англия, като математически отборът на Сити може да си гарантира трофея още през март.

Къде се нарежда Сити на Пеп сред непобедимите в Англия?

Майстор Пеп: Гуардиола държи рекордите за поредни победи в трите топ първенства