От Висшата лига потвърдиха, че Мартин Аткинсън ще бъде главен съдия на големия сблъсък от 9-ия кръг, в който Манчестър Юнайтед приема Ливърпул.

Най-голямото дерби в английския футбол ще се състои в неделя, 20 октомври, от 18,30 часа българско време. То ще бъде излъчено в пряко предаване по DIEMA SPORT 2, а също и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

За 48-годишния Аткинсън това ще бъде 7-и шампионатен мач от началото на сезона и втори, в който участва Юнайтед. За втори път той ще свири и двубой на Ливърпул след двубоя срещу Манчестър Сити за Къмюнити Шийлд.

Реферът съвсем не е чужд на съперничеството Юнайтед-Ливърпул, като през 2015 година се запомни с червения картон за капитана на мърсисайдци Стивън Джерард само 38 секунди след появата на халфа като резерва. Това си остава и последният двубой с главен съдия Аткинсън, в който Ливърпул губи.

Интересна е обаче друга тенденция при Аткинсън, който от 2009/2010 е арбитърът в английския футбол показал най-много жълти (75) и червени (6) картони на отбори, изправящи се срещу Ливърпул. Той има репутация на един от безкомпромисните съдии във Висшата лига, макар че до този момент през сезон 2019/2020 не е показал нито един червен картон.

Последният път, в който Аткинсън реферира сблъсък между Юнайтед и Ливърпул, също се окача знаков. Това беше победата на „червените” с 3:1 над манчестърци на „Анфийлд” през декември 2018 година. Дни след нея Жозе Моуриньо беше уволнен като мениджър на Юнайтед.