Английският вестник Guardian направи обстойно разследване, свързано с нерегламентирани плащания по време на режима на Роман Абрамович в Челси. Лондонският клуб още през изминалото лято заяви, че тези финансови действия са направени от предишното управление и вече са била споделени с футболните власти. Разследване на Висшата лига започна, след като новите собственици на клуба с ръководител американският инвеститор Тод Бьоли съобщиха за предполагаеми нарушения от страна на предишното ръководство. Ще бъде свикана независима група от експерти по спортно право, която може да призове бивши ръководители на клуба да дадат показания. Ако комисията установи, че Челси е виновен, има право да наложи финансови или спортни наказания, като например отнемане на точки. След това лондончани ще решат дали да обжалват или не.  

Вестникът твърди, че според документите Марина Грановская, която ръководи Челси до продажбата на клуба през май 2022, е знаела за някои от сделките, включително за хонорар, платен на агента на звездата Еден Азар. Смята се, че тя се е облагодетелствала лично от някои от плащанията, което повдига въпроси дали не е получила допълнителни пари от Абрамович за работата си в клуба, в допълнение към заплатата си в Челси. Според Guardian файловете сочат, че офшорни компании от мрежата на Абрамович са предоставили на Грановская заеми на стойност 7,5 млн. паунда за финансиране на покупката на къща във Фулъм, близо до клубния стадион "Стамфорд Бридж", както и плащане на 1,63 милиона паунда за "финансова, данъчна и правна проверка".

Gulliver/GettyImages
10 снимки

Висшата лига разследва дали Абрамович е субсидирал отбора си, използвайки офшорни компании за извършване на плащания, които според правилата, целящи да гарантират лоялна конкуренция, би трябвало да се извършват от самия клуб и от собствените му банкови сметки. Материалът повдига въпроси относно надзора на делата на клуба от страна на неговия управителен съвет, който е бил председателстван от американския адвокат Брус Бък по време на изключително успешното управление на Абрамович. Бък е бил партньор в адвокатската кантора Skadden, която е работила за Челси и Абрамович в продължение на две десетилетия, и е заемал високи постове във Висшата лига.

Нито клубът, нито Висшата лига и Футболната асоциация са оповестили публично подробности за разследваните сделки.

Според Guardian има други транзакции, които са били свързани с покупката на бразилския полузащитник Уилиан и камерунския нападател Самуел Ето'о. Твърди се, че Грановская е получила копия от договорите, свързани с тези плащания. 49-годишната рускиня се издигна от асистент на Абрамович до ръководител на финансовите и спортните дела на Челси от името на собственика - работа, заради която бе наречена "най-влиятелната жена във футбола".

Грановская е отказала да коментира информацията. Адвокатите на Брус Бък също не са обяснили нищо по темата.