Отборът на Нюкасъл поднесе огромната изненада в 24-ия кръг на Висшата лига, стигайки до пълен обрат срещу шампиона Манчестър Сити, надвивайки го с 2:1. Развоят на мача е на двете крайности за двата тима, след като Нюкасъл се изкачи до 14-ото място, бягайки от зоната на изпадащите и има 24 пункта, а Манчестър Сити не успя да скъси дистанцията до лидера Ливърпул, като тя се запазва четири точки. Мърсисайдци обаче са и с мач пасив (бел.ред: срещу Лестър на „Анфийлд”).

По този начин бившият мениджър на Ливърпул – Рафаел Бенитес, направи огромна услуга на ексотбора си в борбата за титлата срещу „гражданите”, като им позволи с този си успех да дръпнат със седем точки пред настоящия шампион на Англия след утрешния ден.

Иначе нищо не предвещаваше да се стигне до този резултат, след като в 25-ата секунда Серхио Агуеро поведе Сити напред. Втората част обаче „свраките” изиграха фамозно полувреме, а Саломон Рондон изравни в 66-ата, след което Мат Ричи вкара от дузпа в 80-тата, за да може пирът на Север да е пълен.

Вторият в класирането поведе в резултата след едва 25 секунди игра. Рахийм Стърлинг навлезе отдясно и достави към Давид Силва. Испанският плеймейкър се подхлъзна, но макар, че бе атакуван от Мартин Дубравка, той върна някак топката с глава към Агуеро. За аржентинеца пък остана най-лесното и вкара топката, за да открие резултата.

„Гражданите” владееха логично топката, но Айосе Перес бе много близо да изравни резултата в Нюкасъл, но ударът му в 12-ата минута прелетя край гредата на Едерсон. Пет по-късно пък Кевин Де Брюин изведе с пас по земя Кун Агуеро след свободен удар, а нападателят прати топката във вратата на Дубравка, ала реферът Пол Тиърни нареди изпълнението да се пребие наново.

В 22-ата минута Рондон свали топката за Кристиан Атсу на дъгата, но ударът на халфа на Нюкасъл бе ужасяващо неточен. Сити все пак наложи сериозен натиск срещу „джордитата”, които трябваше да чистят топката пред голлинията. Давид Силва стреля от няколко метра, а Флориен Лежюн постави крака си, за да запази минималния аванс на „гражданите” до почивката.

Втората част стартира по обичаен начин, а тимът на Хосеп Гуардиола контролираше уверено топката. В 59-ата минута Давид Силва стреля много силно, но ударът на испанеца бе спасен от Дубравка.

Сякаш от нищото обаче шест по-късно „джордитата” изравниха. Топката бе изсипана високо в наказателното поле пред Едерсон, а защитата на Сити не се справи, след като Атсу ги надхитри. Зад него обаче бе Саломон Рондон, който с добър удар изравни резултата и прати в екстаз публиката на „Сейнт Джеймсис Парк”. Изравнителният гол подейства много ободряващо за тима на Рафаел Бенитес, а Манчестър започна да играе любимият му, скоростен футбол.

Въпреки това в 80-тата минута Нюкасъл направи пълен обрат. Фернандиньо допусна безобразна грешка, за неговите критерии и фаулира футболист на Нюкасъл в наказателното поле. Мат Ричи застана зад топката и с мощен изстрел преодоля Едерсон – 2:1.

До края на срещата пък Ман Сити наложи тотален натиск, ала опитите пред вратата на Мартин Дубравка бяха хаотични и така Рафаел Бенитес докара четвъртата загуба за тима на Хосеп Гуардиола.

В идния кръг Сити пък приема у дома Арсенал, а Нюкасъл ще пътува до Лондон, за гостуване на Тотнъм.