Отборите на Манчестър Сити и Ливърпул сътвориха истинско зрелище на "Етихад Стейдиъм"! Двата най-добри отбора в Англия завършиха при резултат 2:2 дербито на 32-ия кръг от английската Висша лига, повтаряйки резултата от мача на "Анфийлд" през октомври.

В петата минута Кевин Де Брйне изведе "гражданите" напред, а само осем минути по-късно Диого Жота върна равенството. В 37-ата минута Габриел Жезус отново даде аванс на Сити, а на старта на втората част Садио Мане реализира за изравнителното 2:2. Малко след това Рахийм Стърлинг прати топката в мрежата на гостите, но попадението бе отменено заради засада.

Gulliver/GettyImages
73 снимки


Началото на мача бе вихрено, след като и двата тима се заеха да нападат от първия съдийски сигнал. В четвъртата минута Кевин Де Бройне изведе Рахийм Стърлинг зад "червената" отбрана, чийто удар бе отразен от стража на мърсисайдци. 

Секунди по-късно "гражданите" поведоха в резултата, след като именно Де Бройне разпечата мрежата на Алисон. Момчетата на Гуардиола изпълниха бързо свободен удар и се възползваха от лошата подредба на защитата на противника. Белгийският национал напредна и със силен удар с левия крак изведе своя тим напред. 


Отговорът на Ливърпул не закъсня и още преди да е изминал четвърт час гостите върнаха равенството чрез Диого Жота. С балнонно центриране Андрю Робъртсън намери Трент Александър-Арнолд, който хитро върна към непокрития Жота в наказателното поле, за да реализира за 1:1. 


Лудото темпо се запази, а в 25-ата минута Родри пропиля огромен шанс, след като засече центриране на точката на дузпата, но ударът му с глава профуча покрай дясната греда. 

Последва амбициозен опит от Александър-Арнолд, който опита да вкара попадение от центъра. "Гражданите" отвърнаха светкавично с драматичен пропуск на Де Бройне. Белгиецът залъга противниковата защита, обърна се и шутира с десния крак, но топката срещна външната част на мрежата на Алисон.  

В 37-ата минута Габриел Жезус отново изведе "гражданите" напред. Домакините изпълниха ъглов удар, след който отбраната на Ливърпул се справи и изчисти. Топката обаче се озова в краката на Кансело, който прати кълбото отново в наказателното поле. С елегантно движение бразилецът излъга мърсисайдци и вкара кълбото в мрежата на Алисон. 


В края на първата част Андрю Робъртсън се намеси решително, за да пресече пас на Фил Фоудън към Стърлинг, който опита да атакува пространството зад гърба на "небесносинята" защита, но не успя да отправи изстрел.

Стартът на второто полувреме бе идентичен с този на първото и само няколко секунди след подновяването на играта Садио Мане отбеляза за 2:2. Носителят на Купата на африканските нации със Сенегал получи страхотно извеждащо подаване и с перфектен удар в целта донесе радостта на своя тим, навръх рождения си ден. 


Последва нов шанс за гостите, този път обаче Едерсон внимаваше и предотврати нов гол на Диого Жота с брилянтно спасяване. 

След час игра Габриел Жезус пое ново подаване зад отбраната на Ливърпул и бе на косъм от това да изведе Сити напред, но Върджил Ван Дайк бе на точното място, за да блокира изстрела на бразилския национал. 

В 63-ата минута Сити организира нова скоростна атака, завършила с гол на Рахийм Стърлинг, който обаче бе отменен заради засада. 


Следващите минути от срещата преминаха под диктовката на тактическото надлъгване. След множество смени от страна на двата щаба темпото се успокои и двата тима не предприемаха твърде рискови действия. 

Домакините получиха правото да изпълнят пряк свободен удар в 90-ата минута на мача, но за нещастие на "небесносините" фенове по трибуните, Рияд Марез нацели гредата. Две минути по-късно Ливърпул също стреля от пряк свободен удар, но отново без успех.  

Така двата тима взеха по точка от мача помежду си и оставиха битката за Англия отворена. Манчестър Сити остава водач в класирането със 74 точки, докато Ливърпул е втори с една по-малко - 73. 


Ман Сити - Ливърпул  КР 2:2 
1:0 Кевин Де Бройне 5'
1:1 Диого Жота 13'
2:1 Габриел Жезус 37'
2:2 Садио Мане 47'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Ман Сити: 
31. Едерсон, 2. Уокър, 5. Стоунс, 14. Лапорт, 27. Кансело, 16. Родри, 17. Де Бройне (к), 20. Силва, 9. Жезус, 47. Фоудън, 7. Стърлинг 

Мениджър: Пеп Гуардиола 

Ливърпул: 1. Алисон, 66. Александър-Арнолд, 32. Матип, 4. Ван Дайк, 26. Робъртсън, 3. Фабиньо, 14. Хендерсън (к), 6. Тиаго, 10. Мане, 11. Салах, 20. Жота 

Мениджър: Юрген Клоп 

Съдия: Антъни Тейлър 
Стадион: "Етихад Стейдиъм", Манчестър