Новоназначеният мениджър Сам Алардайс вдигна много бързо на крака закъсалия до началото на декември тим на Евертън, но дойде време и при неговото ръководство "карамелите" да инкасират поражение. 

Това се случи в гостуването на опашкаря Борнемут и беше малко очаквано за феновете на мърсисайдци. Но трябва да се отбележи, че "черешките" напълно заслужиха успеха си срещу по-именития съперник. 

Героят беше Райън Фрейзър, който наниза и двете попадения за домакините, второто от които дойде минута преди края. За Евертън беше изравнил Идриса Гей в началото на втората част, но неговото попадение беше единственото хубаво нещо за тима му в битката. 

От самото начало домакините натиснаха, но направиха няколко големи пропуска чрез Калъм Уилсън и Джордан Айб. Но настойчивостта им даде резултат в 33-та минута, когато откриха резултата. 

Тогава Джошуа Кинг направи хубав пробив отдясно на атаката и преодоля слабия в този мач Джонджо Кени, за да центрира около точката на дузпата. Там Райън Фрейзър засече със странична ножица и преодоля Джордан Пикфорд за 1:0. 

До почивката Аарън Ленън имаше единствения шанс за гостите да изравни, но не беше точен. В крайна сметка полувремето приключи при гол аванс на "черешките" и развръзката остана за втората част. 

В 57-та минута "карамелите" се зарадваха. Тогава след позакъснял коледен подарък от защитата на Борнемут Омар Ниясе намери перфектно Идриса Гей в наказателното поле и ганаецът простреля вратаря за 1:1. 

Последва мощен натиск на домакините, които показаха, че няма да се примирят с подобна развръзка. Калъм Уилсън направи два невероятни пропуска в 61-та минута, като Пикфорд отрази ударите му. 

После и Джордан Айб се скъса да пропуска за Борнемут, но логичното се случи минута преди края. Тогава Райън Фрейзър получи топката пред наказателното поле, нахлу в него и стреля, след като преодоля невзрачния Джонджо Кени. Топката рикошира в защитник, излъга Пикфорд и се оплете в мрежата му за 2:1. 

Така след тази развръзка Евертън ще посрещне 2018 г. на деветата позиция с равни точки с осмия Лестър - по 27. Борнемут излезе пък на 13-та позиция с 20 точки и диша малко по-спокойно в битката за оцеляване. 

Всички резултати от ранните английски мачове в събота: 

Борнемут - Евертън 2:1

Ливърпул - Лестър 2:1

Челси - Стоук Сити 5:0

Хъдърсфийлд - Бърнли 0:0

Нюкасъл - Брайтън 0:0

Уотфорд - Суонси 1:2