Трент Александър-Арнолд отдавна е известен с невероятните си подавания и обхват на пасове и е играл като традиционен краен защитник, който натиска надолу по фланга, за да позволи на Мохамед Салах да влиза навътре по терена, осигурявайки сериозна заплаха за противника.

Способностите на 24-годишния футболист напред никога не са били поставяни под съмнение, но отново и отново неговата защитна позиция се оказваше недостатъчна. В съчетание с крехкостта на халфовата линия на Ливърпул отборът на Юрген Клоп падна доста под нивата на представяне, които се очакват от тях.

Това принуди треньора на мърсисайдци да потърси ново решение, като предприе ход, с който Трент Александър-Арнолд има повече свобода и във фаза атака влиза в средата на терена. Английският национал по този начин играе много повече с топката и участва дейно в разиграването на топката, както и в градежа на атаките.

Позициите на Джон Стоунс от Манчестър Сити и Олександър Зинченко от Арсенал са сходни, като и двамата също влизат в централната зона на терена, когато техният отбор владее топката. Трент Александър-Арнолд определено е с изявено по-добро подаване и от двамата играчи, като играта му в защита се подобри, добивайки повече увереност.

От 9-и април насам Трент Александър-Арнолд е първи във Висшата лига сред всички футболисти по асистенции и създадени положения. Също така има и най-много докосвания по топката, а и най-много подавания в противниковото поле. Впечатляващото е, че Трент е първи и по отнети притежания, което е атестат за сериозното му подобрение в дефанзивен план.

Мнозина смятат, че Ливърпул може и да си спести голяма сума пари с това откритие на Трент Александър-Арнолд, както и с подобрението в играта на Стефан Байчетич и Къртис Джоунс, но мърсисайдци не могат да разчитат само на това, тъй като ще трябва още креативна мощ в средата на терена. Юрген Клоп и неговият екип ще трябва да вземат решения в кои играчи да инвестират и дали да привлекат сериозна конкуренция за Трент на десния бек.

Най-добрата демонстрация как може да работи промяната с Трент Александър-Арнолд беше първият гол на Ливърпул срещу Арсенал. С навлизането на бека в ролята на полузащитата, това позволи на Джордан Хендерсън да се позиционира в наказателното поле за контраатаката на Ливърпул срещу Арсенал и капитанът на „червените“ беше този, който след това плъзна топката към Мохамед Салах, който успя да отбележи.

Ливърпул много рядко е играл с трима отзад под ръководството на Клоп. Понякога треньорът на мърсисайдци го използваше, за да подсигури нещата към края на мача, но никога от самото начало. Но ако Александър-Арнолд ще заеме по-офанзивна и централна позиция, може би тройка в защита ще е най-добрият начин да се използва новата му роля.

Това би осигурило правилната защита зад Александър-Арнолд, като същевременно би могло да освободи по-офанзивен халф, който да владее топката, като десният бек на Ливърпул поеме ролята на "шестица" в средата на терена.

Gulliver/GettyImages
46 снимки

Предстои изключително интересно лято за Ливърпул, не само по отношение на трансферите, но и по изчистването на стила на игра на отбора. Юрген Клоп и щаба му ще опитат да внесат промени, като по този начин да развият играта на тима, за да може да се бори отново за всички трофеи и да бъде много по-константен в своето представяне. Промяната в Трент Александър-Арнолд е огромна и има изключително въздействие върху играта на Ливърпул, но въпросът е - това ще остане ли за дълъг период от време и какви ще са решенията решенията за останалите проблеми в Ливърпул.