Изминаха няколко дни от дербито на Северен Лондон между Тотнъм и Арсенал, но дискусиите за спорните отсъждания по време на мача продължават. Двубоят, който завърши без победител – 1:1, наистина предложи множество ситуации, които да бъдат коментирани.

Бившият ирландски рефер Дермът Галахър, който дълги години ръководи мачове в английската Висша лига бе поканен в Sky Sports,  за да коментира всяка една от спорните ситуации от мача в събота.

Новината, която Галахър разкри в студиото е, че от следващия сезон ще бъде променено правилото при изпълнение на дузпа. В момента футболистите на двата тима могат да навлязат в наказателното поле в момента, в който топката бъде бита към вратата.

От новия сезон обаче, това ще се промени. Играчите ще могат да влизат в пеналтерията едва, когато вратарят направи спасяване,избие топката или тя влезе в мрежата.

Ето и коментарите на Дермът Галъхър за всяка една от дискусионните ситуации в мача между Тотнъм и Арсенал:

1. Жълт картон на Джака рано в мача, когато фаулира в гръб Хари Кейн. Арбитърът не отсъжда нищо, а Джака по-късно в мача получава друг жълт картон. Грешно решение според Галахър!

2. Дузпата за Тотнъм! Грешно решение! Цитираното правило (включително и в един от по-долните постове от мен) се отнася за ситуация, подобна на случилата се, но в различен момент. В случая Хари Кейн вече е в активна позиция, защото вече е скочил и това го прави в активна позиция. Цитираното правило, когато той не би бил в засада е, ако бъде дръпнат примерно при тръгването си около линията на наказателното поле и топката е далеч от него.

3. Навлизането на Вертонген в наказателното поле преди изпълнението на дузпата. Грешно решение на съдията. Дузпата трябва да се пребие. Следващият сезон правилото ще е променено, като никой няма да има право да влезе в наказателното поле преди вратарят да избие топката или тя да влезе в мрежата.

4. Дузпата за Арсенал! Грешно решение на съдията. Съприкосновението изглежда нормално, според Дърмът Галахър.

5. Влизането на Дани Роуз в тялото на Бернд Лено с бутоните напред! Правилно решение на съдията. Жълт картон според Дермът Галахър. Според него това е игрова ситуация.

6. Червеният картон на Торейра! Правилно решение на съдията. Опасна игра.

7. Ритането на Давинсон Санчес срещу Кошчелни. Правилно решение на съдията. Според Галахър това е нормална ситуация, защото през цялото време кракът на Санчес е бил „във връзка” с крака на Кошчелни и не прекъсва в нито един момент, което не било изритване.