Колумбийските бунтовници, за които се твърди, че стоят зад отвличането на бащата на звездата на Ливърпул Луис Диас, предупредиха, че планираното му освобождаване е изложено на риск и може да бъде отложено.

Партизанската група Националната освободителна армия (ELN) заяви в четвъртък, че възнамерява да освободи Луис Мануел Диас "възможно най-скоро" след отвличането му в събота, 28 октомври в град Баранкас, близо до границата на Колумбия с Венецуела. Но късно в неделя вечерта бунтовниците казаха, че плановете са застрашени поради продължаващото присъствие на правителствените сили за сигурност в региона.

Това се разбра, след като звездата от Висшата лига се появи за първи път на футболен терен след отвличането, когато влезе като резерва, за да вкара късен изравнителен гол при равенството 1:1 за Ливърпул срещу Лутън Таун в неделя вечерта.

След като отбеляза, крилото вдигна фланелката си, за да разкрие посланието "libertad para papa" - което означава "свобода за моя баща". Но в ново изявление ELN каза, че сега ще освободи бащата на колумбийския национал само ако правителствените сили се отдръпнат от региона. Те казаха: „Районът все още е милитаризиран, има прелитания, разполагане на войски. Ако операциите продължат в района, освобождаването ще се забави и рисковете ще се увеличат.“

Майката на Диас, Силенис Маруланда, също беше отведена от похитителите миналия месец, но беше спасена в рамките на часове, след като полицията постави блокади на пътя. Тя беше сред членовете на семейството, които водеха бдение миналата седмица, призовавайки за освобождаването на съпруга си. Диас пропусна два мача на Ливърпул след отвличането, но се върна към тренировки миналата сряда.

След неделния сблъсък от Висшата лига срещу Лутън, 26-годишният футболист отправи нова страстна молба за освобождаването на баща си - и също така призова "международните организации да се намесят".

Той добави: „Всяка секунда, всяка минута нашата мъка нараства; майка ми, братята ми и аз сме отчаяни, измъчени и без думи да опишем какво чувстваме. Това страдание ще свърши едва когато го върнем у дома.“