Английският шампион Ливърпул може да загуби Мохамед Салах за голяма част от следващия сезон заради Купата на африканските нациите и Олимпиадата. 28-годишният Салах трябва да вземе участие в пренасочените за догодина Олимпийски игри в Токио следващото лято като един от тримата играчи на възраст над 23 години за Египет.

Междувременно Купата на африканските нациите беше изместена и трябва да се проведе през януари и февруари 2022 година. В комбинация това може да означава, че нападателят на „мърсисайдци“ ще пропусне значително количество мачове за своя клуб през сезон 2021/2022 - вероятно между два и три месеца.

Олимпийските игри през следващото лято трябва да се проведат между 23 юли и 8 август. Това би означавало, че Салах може да пропусне голяма част от предсезонната подготовка на „червените“ и началото на сезон 2021/2022. Ливърпул е изправен пред угрозата да загуби също така Садио Мане и Наби Кейта.

Треньорът на Египет до 23 години Шоуки Гариб говори по темата Салах пред „Ahram Online“:

„Техническият персонал на отбора и Египетската футболна асоциация имат желанието да повикат Мохамед Салах за Олимпийските игри. Салах е играч от световна класа и се надявам, че ще може да играе с нас на Олимпийските игри", заяви той.

Гариб подкрепи позицията си, като посочи участието на Неймар в Олимпийските игри през 2016 година в Рио де Жанейро, който помогна на „селесао“ да стигнат до златните медали.

„Когато имате такъв играч в отбора, целите ще бъдат различни. Бразилия спечели златните медали в Рио де Жанейро благодарение на Неймар, който водеше бразилския отбор. Единственото и първо име, което бих вкарал в отбора, е Мохамед Салах. Всички египетски играчи биха искали да имат честта да играят на Олимпийските игри, но всички ние искаме Салах, така че той ще бъде с нас. Готов съм да окажа целия натиск върху Ливърпул да приеме участието му и бих пътувал до Англия за това. Ще използваме Салах и Египетската футболна федерация ще изиграе роля в това“, каза още Гариб.