След дългото чакане новият сезон в английската Висша лига официално стартира. В първия мач Манчестър Юнайтед победи Лестър с 2:1.

Е, в събота своя сезон откриват още 12 отбора и нямаме търпение какво са ни подготвили.

Сред тях са някои от традиционните фаворити в лицето на Тотнъм и Челси, както и много отбори, които ще се борят да останат в елита.

Програмата откриват Нюкасъл и Тотнъм в 14,30 часа по DIEMA SPORT 2. От 17 е двубоят Хъдърсфийлд-Челси, а от 19,30 излизат Уулвърхемптън и Евертън.

А ето и подробен анализ на всички отбори, които днес стартират своя сезон и какво може да очакваме от тях.

Нюкасъл

Мениджър: Рафаел Бенитес

Пристигнали: Мартин Дубравка, Ки Сунг-Йонг, Фабиан Шер, Йошинури Муто, Кенеди (под наем), Микел Мeрино

Напуснали: Матс Селс, Шансел Мбемба, Джак Колбак (под наем) Хесус Гамес, Масудио Хайдара, Микел Мерино

Прогноза:  13

Някасъл се превърна в първия отбор, който започва сезона като изкачващ се от Чемпиъншип и завършващ в горната половина на таблицата. Но сега липсата на сериозни инвестиции може да понамали инерцията.

Бенитес е обожаван от феновете, защото прави от „нищо нещо“, но президентът Майк Ашли сякаш няма идея как да действа на трансферния пазар. Или просто не иска да влага средства в клуба?! Обещаващо все пак е идването на Ки Сунг-Йонг, Шер и Муто все пак могат да донесат някаква свежест и разнообразие в тима, въпреки ниските си цени. Дубравка и Кенеди също ще бъдат важна част от тима на „свраките“, най-вече във втората част на сезона, когато контузиите и напрежението ще станат неотменна част от съществуването на отборите.

В момента Бенитес е разочарован. Той просто иска трансфери, а Ашли не му ги предоставя. Сякаш след края на сезона прагматичният испанец ще си тръгне от Тайнсайд. „Феновете трябва да бъдат загрижени. Ние сме загрижени. Много съм разтревожен“, сподели опасенията си за идващия сезон Бенитес точно след загубата с 4:0 от Брага в контрола.

Интересно е, че в този свят на всякакви рекордни плащания, Нюкасъл не е чупил своя клубен рекорд за трансфер от 13 години. Сякаш Ашли желае да компенсира малкото инвестиции с организация и структура. Това обаче никога не е достатъчно в света на Висшата лига. Развитие без инвестиции просто няма.

Докато Бенитес е начело обаче феновете могат да мечтаят. Когато си тръгне обаче...? Въпросът е какво ще бъде постоянство на тима в мачове с отборите от долната половина на таблица. От второто ниво идват тимове, които инвестират сериозни суми – като Фулъм и Уулвърхемптън, а Евертън и Уест Хем също развързаха кесиите. За Нюкасъл ще е важно да остане стабилен в защита през голяма част от времето. За някакви назовани цели в момента не може да се говори.


Тотнъм

Мениджър: Маурсио Почетино

Пристигнали: няма

Напуснали:  няма

Прогноза:  6

Отборът, който не купи никого и не продаде никого.  Почетино вярва много на настоящия си състав и мисли как да го подобри отвътре. От една страна, това е добре, тъй като се запазва ядрото от силни играчи като Кейн, Али и Ериксен. Липсата на свежа конкуренция обаче винаги е носела негативи за отборите. Също така самият Тотнъм има нужда от леко подсилване в някои зони. Бековете, където Орие и Роуз не се справиха добре, в момента са слабо звено. Бен Дейвис и Трипиър компенсират с много работоспособност, но сякаш им липсва онази доза класа, която да ги изведе до световно ниво в тези им роли.

Може би Почетино трябваше да помисли и върху халфовата линия, която също има нужда от малко повече стабилност и свежест. Там Уанаяма и Дайър имат лимит на възможностите си, а Дембеле често е контузен, което ограничава избора на треньора. 

През изминалата година Почетино използваше 3-4-3 или 3-5-2 , нагърбвайки някои от централните защитници с изнасянето на топката, тъй като опорните халфове, в отсъствието на Дембеле, не се чувстват комфортно в тази си роля.

Добрата новина за самият състав е, че Кейн и други основни играчи преподписаха своите договори в тима. Испанецът също впечатли от налагането на плеяда от млади играчи в състава. Очаква се тази тенденция да продължи и сега.

Също така през сезон 2016/2017г. Тотнъм каза довиждане на „Уайт Харт Лейн“, но се очаква сега да се завърне в своя дом след едногодишно пребиваване на „Уембли“. Това трябва да стане някъде в средата на септември в мач срещу Ливърпул. Това със сигурност ще донесе допълнителна мотивация в редиците на „шпорите“, а и ще приповдигне духа на феновете.

„Преместването на новия стадион ще бъде изключително вълнуващо“, коментира Почетино през май.


Челси

Мениджър: Маурицио Сари

Пристигнали:  Жоржиньо, Робърт Грийн, Кепа Арисабалага, Матео Ковачич

Напуснали: Бога, Исак Кристи-Дейвис, Уолас, Тишуан Уолтърс, Ренеди Масампу, Матей Далац, Кол Дасилва

Прогноза: 3

Това бе горещо лято за Челси. „Сините“ смениха треньора си, но националната италианска линия се запази. Начело на тима застана хитът в европейския футбол Маурицио Сари, който замени Антонио Конте. След една титла и една Купа на ФА, търпимостта между ръководство и Конте се изчерпа и Челси пое по нов курс.

И той най-вече като подход в мачовете. В ерата Абрамович Челси винаги изглеждаше малко по-консервативно, малко по-прибрано. Сега обаче ще бъде напълно различно. Философията на Сари е почти противоположна на налаганата досега – 4-3-3 с постоянно владение на топката и агресивна висока преса веднага щом бъде изгубена. Разиграванията пък стават предимно на скорост и на много къси разстояния, като повечето са предварително заучени. Друга особеност, която ще наблюдаваме често пък е абсолютният отказ да се изрита силно топката напред каквото и да става. Без значение кой и как пресира.

Разбира се, подобен стил е труден за внасяне в един отбор, който вече е свикнал с различни навици. Именно този трансфер отваря една интересна дилема. Новодошлият Жоржиньо е много подвижен опорен халф, чието основно качество е, че е страхотен подавач и може да контролира темпото на разиграването – нещо ключово за всеки един тим на бившия банков служител. Който, разбира се, има навика да пуши по три кутии цигари на ден...

Любопитно ще бъде да видим и как италианецът ще успее да внедри един от най-добрите опорни халфове Н‘Голо Канте, в своята схема с трима полузащитник. Ако Жоржиньо играе пред защитата, тогава Канте трябва да е отдясно на бразилеца, като така наречения „box-to-box“, който да пресича съперниковите подавания и да се включва в предни позиции.

 В последните часове на трансферния пазар във Висшата, Челси взриви пазара, като направи 23-годишният баск Кепа Арисабалага най-скъпия вратар на планетата, плащайки за него повече от 70 млн. паунда.

 Връщането на родения лидер Давид Луис в състава със сигурност ще донесе много позитиви на Сари. Той има нужно от точно такъв човек в защита, от който започва играта и да бъде господар в наказателното поле. Андреас Кристенсен пък трябва да се пребори с Антонио Рюдигер за място под слънцето. Аспиликуета и Алонсо трябва да се адаптират бързо към играта без максимално изнесени халф-бекове.

 Челси вкара най-малко голове от всички „Топ 6“ отбора през миналия сезон – 62. Това означава, че Алваро Мората трябва да надгради над представянето си от миналия сезон, иначе през зимата ще бъде продадем. Педро, Уилиан и Еден Азар ще трябва да донесат искрата за „сините“ и през тази кампания. Привлеченият под наем от Реал Мадрид Матео Ковачич също ще опита да се адаптира към живота в Лигата, но дали ще успее бързо да си намери мястото в 11-те на Челси – времето ще покаже?


Хъдърсфийлд

Мениджър: Дейвид Вагнер

Пристигнали: Теренс Конголо, Адама Диакаби, Рамадан Собхи, Йонас Льосл, Жуниньо Бакуна, Ерик Дурм (под наем), Флорент Хадердьона, Бен Хамаз, Исаак Мбенза (под наем)

Напуснали: Том Инс

Прогноза: 19

В дните преди началото на сезона Дейвид Вагнер бе попитан от Bild дали мисли за друго освен за оцеляването и той отговори: „Няма шанс да мисля за друго“.

През миналия сезон „териерите“ финишираха на само четири точки над чертата и едва оцеляха, като гарантираха оставането си едва в предпоследния кръг. Те остават отборът с най-малък бюджет в дивизията. „Изкачилите се Фулъм и Уулвъхемптън имат огромни финансови възможности, както и имиджова популярност“, каза още Вагнер.

Хъдърсфийлд сложи на масата едва 17,5 млн. паунда през това лято – най-вече за подписите на дуото от Монако Конголо и Диакаби. Отборът обаче все още притежава ядрото от опитни играчи, които през миналия сезон натрупаха нужното самочувствие с живота в лигата. 

През миналия сезон те започнаха добре, побеждавайки Палас и Нюкасъл в първите си мачове. Сега обаче трябва да бъдат по по-постоянни, ако не искат да се окажат в зоната на изпадащите от ден 1.


Борнемут

Мениджър: Еди Хауи

Покупки: Давид Бруукс, Диего Рико, Джеферсон Лерма

Напуснали: Беник Афобе, Макс Градел, Адам Федеричи, Луис Грабан 

Прогноза: 13

12-ят от миналия сезон ще опит да награди над вече направеното със своя симпатичен мениджър Еди Хауи. През миналия сезон Борнемут се превърна в отбора от средата на таблицата, които намират живота във Висшата лига за труден, но много по-сладък от този в Чемпиъншип. 

Въпреки че започнаха ужасно миналия сезон – с четири поредни загуби, „черешките“ все пак успяха да се отърсят от тромавия старт и влязоха в нужния ритъм. В края на сезона разликата между тях и зоната на изпадащите бе 10 точки.

И това лято Борнемут се раздели с около 30 млн. паунда за нови имена. Най-интересното име в селекцията на Хауи е това на защитника Диего Рико. Той трябва да помогне за подобряване отбраната на „черешките, които през миналия сезон регистрираха третата най-слаба защита след тази на изпадналите Суонси и Уест Бромич.

В нападение - 21-годишният Дейвид Бруукс едва ли е точното решение, след като участва в едва 9 срещи за Шефийлд Юнайтед през миналия сезон. Хауи обаче е показал, че може да развива млади играчи и именно това е причината да привлече голобрадия нападател в своя отбор. 

Според специалистите Борнемут ще успее да се спаси през този сезон. Въпреки че те допускат твърде много голове, срещу тимовете от долната половина на таблицата се справят на ниво.


Кардиф Сити

Мениджър: Нийл Уорнък

Пристигнали:  Грег Кънингам, Джош Мърфи, Боби Рийд, Алекс Смитис, Хари Артър (под наем), Виктор Камараса (под наем)

Напуснали: няма

Прогноза: 20

Нийл Уорнък успя да изведе уелсците до промоция от Чемпиъншип през миналия сезон. Това е осмо качване на Уорнък в елита на английския футбол, а той смята, че това вече е нещо наистина значимо.

С комбинация от здрави интервенции по терена, дълги топки и солидна защита, както и с немалко умения в предни позиции, състава от Уелс намери своя път към Висшата лига. Разбира се, успехът ще бъде много труден с подобен маниер на игра в най-силното първенство в света, но хитрият Уорнък знае как да удари в точни момент.

 Докато всички са фокусирани върху специалиста по изкачвания Нийл Уорнък, двамата атакуващи полузащитник на тима – Сол Бамба и Шон Морисън, са готови да се противопоставят на противниковите отбрани по подобаващ начин.

Пред тях Кенет Зохоре ще се надява да подобри постижението си от 9 гола в 36 мача за тима от миналия сезон, защото на Кардиф ще му бъдат нужни попадения през този сезон. Важно ще бъде и как звездата Джуниър Хойлет и Натанаел Мендез-Лаинг ще успят да се сработят по между си в интензивната вихрушка на надпреварата.

Боби Рийд, Гред Кънингам, Алекс Смитис и Джош Мърфи направиха силни игри в Чемпиъншип, но няма ли да окаже влияние малкият им опит на най-високо ниво? Общият брой на мачовете между четиримата във Висшата лига е едва 11, което повдига въпроси. Сякаш Кардиф вече са фаворит за изпадане. Но Уорнък обича да надиграва залозите, да видим дали ще го стори и сега?


Фулъм

Мениджър: Славиша Йоканович

Пристигнали: Андре Ангиса, Жан-Микаел Сери, Фабри, Максим ле Маршанд, Александър Митрович, Андре Шюрле (под наем), Алфи Моусън, Джо Брайън, Калъм Чеймбърс (под наем), Серхио Рико (под наем), Тимъти Фосу-Менса (под наем), Лусиано Вието (под наем)

Напуснали: Райън Фредрикс, Дейвид Бътън, Джо Феликс, Джед Спенс, Даниел Мартин, Джордж Уилямс, Исаак Пиърс  

Прогноза: 15

Само преди 9 месеца Фулъм бе 19-ти в Чемпиъншип, но тръгна победоносно по пътя към славата. “Котиджърс“ взеха минимално плейофа за влизане срещу Астън Вила на „Уембли“ с 1:0, което прати феновете в делириум.

Бившият треньор на Левски Славиша Йоканович пръсне купища от пари в последните седмици, за да запълни дупките в отбора. По 30млн. паунда бяха дадени за Жан-Микаел Сери и Андре Ангиса, съответно на Ница и Марсилия. Явно парите, спечелени от „най-скъпия мач“, си намериха мястото. Но няма и как да е иначе, след като конкуренцията за оцеляване във с Висшата лига е убийствена, а само големите инвестиции могат да те оставят в „големия бизнес“.

Йоканович предпочита да играе с много подавания и задържане на топката, диктуване на темпото и динамичната преса.

Феновете се надяват да видят най-доброто от капитана Том Киърни и героя от мача с Вила и „Най-добър млад играч на Чемпиъншип“ за миналия сезон Райън Сесеньон. Митрович ще трябва да носи головете след 12-те си в 17 двубоя за Фулъм през миналия сезон.

Предполага се, че „котиджърс“ няма да има проблеми да останат в лигата. С оглед на парите, които дадоха, футболът им трябва да продължи да бъде атрактивен и ефективен. Митрович трябва да продължи да използва шансовете пред противниковите врати, докато Алфи Моусън трябва да му ги създава. Фулъм е отбор, който обича да играе комбинативно, да разиграва топката по целия терен на късо разстояние, което едва ли ще се промени сега. Ще бъде интересно да се наблюдава израстването на младия Райън Сесеньон, за който се говори непрекъснато, че има вродения талант да се превърне в един от най-великите в английския футболен пейзаж.


Кристъл Палас

Мениджър:  Рой Ходжсън

Пристигнали:  Висенте Гуаита, Шейку Куяте, Макс Майер, Джордан Аю (под наем)

Напуснали:  Йоан Кабай

Прогноза:  16

Палас бяха на ниво през миналия сезон. Опитният стратег Рой Ходжсън успя да изгради един атрактивен и симпатичен тим, който се закотви по средата на таблицата.

 Лондончани осъществиха няколко любопитни трансфера, но с напускането на Кабай, Лофтъс-Чийк и Тимъти Фосу Менса нещата може и да не са същите. Силната игра и на тримата преди година, сега може да окаже негативен ефект върху тима, когато вече ги няма.

Благодарение на Ходжсън обаче Шейку Куяте, Макс Майер, вратарят Гуаита и винаги привличащата погледите фамилия Аю – в случая Джордан, могат да донесат нужната свежест и допълнителна класа на „орлите“.

Майер от този тип играчи, които винаги могат да вдигнат на крака феновете, но е важно как самият той ще се адаптира към играта във Висшата лига. Уилфрид Заха се забавляваше по терените през миналия сезон, вкарвайки 9 гола и правейки 3 асистенции в 29-те си мача, но множеството му контузии може и да го извади от поетия ритъм.

Заха обаче е талисман, който трябва да се поддържа жив, за да носи успехи. През миналия сезон Палас загуби всички 10 мача, в които Заха бе на терена. Значимостта на котдивоареца е сериозна.

Едва ли Палас ще изпаднат през тази кампания, тъй като успяха да запазят Заха и Таунзенд в състава си, а Конър Уикъм изглежда възстановен от своите травми. Момчетата на Ходжсън сякаш ще запазят мястото си в средата на таблицата.


Уотфорд

Мениджър:  Хави Грасия

Пристигнали:  Жерар Деулофеу, Адам Масима, Кен Сема, Марк Наваро, Бен Уилмот, Домингош Киня, Бен Фостър

Напуснали:  Нордин Амрабат, Ричарлисон

Прогноза:  18

След като фамилията Поцо пое клуба през 2012г., Уотфорд рядко прави всичко по стандарти – честата смяна на мениджъри и ниските заплати са характеристиките на ръководенето на отбора от „Викъридж“.

Уотфорд се задържа във Висшата лига в трети пореден сезон, въпреки че не спира да уволнява своите треньори. Марко Силва беше натирен в средата на миналия сезон, за да дойде Хави Гарсия. Проблем за тима може да се окаже напускането на талантливия бразилец Ричарлисон, както и ограничената нападателна мощ на Дийни, Грей и Окака, които вкараха едва 11 гола помежду си през миналата кампания.

Уотфорд инвестира в отбрана, като си осигури услугите и на бившия вратар на Англия Бен Фостър и на левия бек на Болония Адам Масина. Но те все още имат проблеми в централната зона на защитата, където играчите са около 30-те си години, а това започва да се усеща с много травми.

Абдулай Дюкуре все пак преподписа за 5-години, а това е нещо като купуването на почти нов играч. Натаниел Чалоба също продължава да се развива в правилната посока, Уил Хюз трябва да бъде по-постоянен в изявите си, за може да бъде максимално полезен на своя тим.

Хави Грасия обаче трябва да помисли за своето нападение, което реализира едва 11 гола в последните 13 мача от сезона. А Уотфорд така и не намери нов изявен голмайстор през лятото. Не е изключено отборът да се озове на дъното след изиграването на няколко кръга и да страда през целия сезон. Липсата на дълбочината в състава и по-малката креативност, особено след напускането на Ричарлисон, ще донесат беди на „стършелите“ през новата година. Трой Дийни все пак е там някъде и готов да възпламени „Викъридж“ така както само той може.


Брайтън

Мениджър: Крис Хютън

Пристигнали:  Алиреза Джаканбакш, Леон Балагун, Флорин Андоне, Джейсън Стийл, Бернардо Фернандеш, Дайвид Бътън, Ювес Бусума, Пърси Тау, Бернардо, Мартин Монтоя, Дан Бърн

Напуснали:  Стив Сидуел, Джейми Мърфи, Бейли Вос, Тим Крул, Лиъм Росиниър, Жири Скалак, Конър Голдсън, Том Далисън, Уве Унемиер, Ники Мианпа, Сам Балдок

Прогноза:  14

Последният сезон ще бъде дълго съществуващ сладък спомен за феновете на „чайките“. Те бяха на границата от това да се върнат във второто ниво на йерархията, но оцеляха със 7 точки над чертата. Победите им над Арсенал и Манчестър Юнайтед също ще останат задълго в съзнанието на тези по трибуните и тези на терена.

Човекът-мозък на „Амекс Стейдиъм“ със сигурност е Крис Хютън, който през май преподписа своя договор за следващите три сезона. С оглед на по-малките финансови възможности на клуба, Хютън със сигурност знае, че само здравата работа и отборният дух ще задържат Брайтън в Лигата и догодина. Паскал Грос, Мат Райън, Дейви Пропър и Хосе Искиердо изградиха гръбнака на този отбор, като се надяват, че новите момчета ще могат да израснат покрай тях.

Един от най-вълнуващите имена е това на иранеца Алиреза Джаканбакш, който пристига в Южна Англия за 17 млн. паунда от холандския АЗ Алкмаар. 24-годишният атакуващ халф направи впечатление на Мондиала в Русия с екипа на своята страна, а през миналия сезон реализира 21 гола за АЗ в Ередивизи.

Феновете се надяват да видят повече и от друг играч дошъл от Ниската земя – Юрген Локадия. Той пристигна през януари за 14 млн. паунда от ПСВ Айндховен, но започва само на три пъти във Висшата лига за „чайките“ през пролетта. Хютън обаче е убеден, че Локадия ще извоюва своето място в състава, след почти осемесечния период на адаптация.

Един от големите проблеми за Брайтън е нападението, което скърцаше сериозно през миналия сезон. „Чайките“ вкара само 34 пъти топката във противниковите мрежи, което се оказа 17-то най-слабо подобно постижение през кампанията. Хютън обаче е добър мениджър – спокоен и опитен, което ще му позволи да взима правилните решения за отбора във важните мигове.


Уулвърхемптън

Мениджър: Нуно Еспирито Санто

Пристигнали: Риу Патрисио, Беник Афобе, Уили Боли, Диого Хота, Лео Бонатини, Рубен Винагре, Жоао Моутиньо, Джони Кастро (под наем), Раул Хименес (под наем)

Напуснали: Бен Маршал, Бари Дъглас

Прогноза: 11

„Вълците“ се бяха развилнели през миналия сезон в Чемпиъншип. Момчетата на португалския треньор Нуно Еспирито Санто пометоха конкуренцията, като спечелиха 99т. във второто ниво на английския футбол, вкарвайки най-много – 82, и допускайки най-малко голове – 39.

Уулвс започва приключението си в елита с мачове срещу Евертън, Лестър и шампиона Сити. Но надеждата на феновете за приличен старт на една чакана с огромен ентусиазъм кампания остават. Приятелството между суперагента Жорже Мендеш и треньора Еспирито Санто увеличи с още португалската колония на „Молиню“, довеждайки европейските шампиони от 2016г. Риу Патрисио и Жоао Моутиньо. От втория се очаква да донесе още креативност в предни позиции.

Едно от силните оръжия на „вълците“ са смъртоносните контраатаки, като те отбелязаха повече от всеки друг в лигата чрез този маниер. Гръбнакът на отбора е съставен от Рубен Невеш и Диого Хота, които бяха в основата на промоцията през миналия сезон. В чисто тактически план играта на тима е базирана на т.нар. „триъгълници“. По целия терен се изграждат близкостоящи „триъгълници“, чрез които топката се изнася и се придвижва напред. Бившият вратар (и носител на Шампионската лига от сезон 2003/2004г., под ръководството на Жозе Моуриньо) Санто най-често използва схема 3-4-3, с високо темпо и бързо преливане от защита в атака чрез къси подавания на близко разстояние.

Специалистът възлага много надежди на своите уинг-бекове. Те се „качват“ високо по терена и търсят ширината със своите пробиви. Вътрешните халфове се дърпат с една идея по-назад, за да уплътняват зоната пред защитата, а по-голяма свобода е дадена на атакуващите играчи по фланговете, които разменят често позициите си или влизат навътре в по-централна зона. Уулвърхемптън смело може да мечтае за бележито представяне през идния сезон.


Евертън

Мениджър: Марко Силва

Пристигнали: Ричарлисон, Люка Дин, Йери Мина, Бернард, Андре Гомеш (под наем)

Напуснали:  Уейн Рууни, Рамиро Фунес Мори, Жоуз Бакстър, Хоел Рублес, Конър Грант, Калъм Дайсън, Сам Бърни, Луис Грей, Дейвид Хенен, Стивън Дюк-МакКена, Том Скули

Прогноза:  7

Евертън бе най-активният отбор в последния ден на пазара. Те направиха страхотен удар с дуото Йери Мина и Андре Гомеш, като си осигуриха подписа и на младия бразилския диамант Бернард от Шахтьор. Преди това пък диамантът на Уотфорд Ричарлисон от миналия сезон и левият бек Люка Дин акостираха на „Гуудисън“. Ето това се казва селекция!

Да, отборът бе напуснат от мегазвездата Уейн Рууни, който потегли към САЩ, но неговата напреднала възраст едва ли вече е от голяма полза за „карамелите“.

След миналия разочароващ сезон начело със Сам Алърдайс, а преди това и с Роналд Куман, сега новият наставник Марко Силва се цели високо. Или поне в местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири.

Националният герой на Англия – Джордан Пикфорд, остана в тима, въпреки че към него посягаха не един и два големи отбора. Това е голям плюс за Евъртън, които ще имат на разположение най-добрия местен вратар. Ричарлисон се познава добре с Марко Силва, предвид работата им в Уотфорд, така че идеите на португалеца едва ли са чужди на играча.

Люка Дин, Йери Мина и Андре Гомеш като на шега преминаха от гранда Барселона в схлупения и дъждовен Ливърпул, за да подсилят един отбор с не чак толкова големи амбиции каквито имат каталунците. Но може би техните качества са именно за отбор, който се бори да бъде в първата половина на таблицата в първенство като Висшата лига. Кой знае?

Евертън сякаш изглежда тим, който може да обърка нечии сметки. Постоянство и бърза сработка между отделните единици ще бъдат факторите за успеха на „карамелите“. Сякаш позицията на тима около Коледа ще ни даде най-ясна представа за колективните възможности на селекцията на Марко Силва.


Вижте и нашите прогнози за сезона на Манчестър Юнайтед и Лестър. А в неделя очаквайте анализа ни за Ливърпул, Арсенал, Манчестър Сити, Уест Хем, Саутхемптън и Бърнли!