Преиграванията във всички кръгове на турнира за купата на Англия ще бъдат отменени през следващия сезон. Това съобщи уважаваният британски журналист Джон Крос.

По-рано днес Висшата лига официално обяви, че сезон 2020/21 ще започне на 12 септември и ще завърши на 23 май. Това означава, че предстоящата кампания ще бъде с около три седмици по-къса от обикновено.

По тази причина Футболната асоциация се е сългласила да направи компромис само за следващия сезон, като отмени преиграванията.

Преди година ФА прие решение, с което премахна преиграванията при равенство от петия кръг на турнира нататък. Така възможностите за повтаряне на даден двубой останаха само в третия и четвъртия кръг. Точно тези срещи пък са и възможността на по-скромните отбори от по-долните лиги да припечелят повече пари от телевизионни права, изправяйки се срещу грандовете в Англия.

Според Крос обаче, макар клубовете от Висшата лига да са постигнали разбирателство с Футболната асоциация, пречките пред тях при изготвянето на новия календар не намаляват значително. Водещите клубове и най-вече тези, които играят в Шампионската лига и Лига Европа, са притеснени, че няма да имат достатъчно ресурс за другата купа - тази на Лигата, която се администрира от Английската футболна лига. Някои от отборите дори вече заплашиха, че ще се оттеглят от състезанието, ако Лигата не им разреши да използват дублиращите си състави до 23 години за мачовете от по-ранните кръгове.

Подобен казус имаше и през този сезон, когато Ливърпул трябваше да играе в рамките на 24 часа с Астън Вила в четвъртфиналите за купата на Лигата и в полуфиналите на Световното клубно първенство в Катар.

Тогава "червените" предпочетоха да запазят титулярите си за мачовете в арабската страна, а юношите им, които трябваше да ги заместят за купата, допуснаха унизителна загуба с 0:5 от Вила.