Битката за топ 4 във Висшата лига е повече от оспорвана и драматична. Преди няколко кръга всички брояха Нюкасъл и Манчестър Юнайтед за сигурна компания  на Манчестър Сити и Арсенал  в Шампионската лига през следващия сезон. Нещата обаче вече не стоят така, защото Ливърпул направи нещо феноменално. Доста хора бяха отписали „червените“ и считаха, че мърсисайдци дори може да останат и извън Европа. Футболистите на Юрген Клоп и самият мениджър имаха други планове, а това е поредното доказателство, че Ливърпул никога не може да бъде отписван. Този отбор е правил невероятни обрати през годините и е осигурявал незабравими европейски вечери на своите фенове, а и на всички, които обичат футбола. 
 
Ливърпул вече е в серия от 7 поредни победи и е само на точка от Нюкасъл и Манчестър Юнайтед. Клоп и компания направиха така, че „свраките“ и Юнайтед да треперят за своето място в топ 4 и борбата ще се води до самия край на сезона. Не можем да кажем, че Нюкасъл направи нещо грешно. Тимът не спечели само последните си два двубоя, но виждаме това как се отразява на класирането, точно заради феноменалната форма на Ливърпул. Поражението от Арсенал и равенството срещу Лийдс правят така, че двубоят тази вечер срещу Брайтън е от огромно значение за  Нюкасъл.
 
„Чайките“ също не бива да бъдат отписвани от битката за топ 4, защото са в най-добра позиция от всички, които се борят за място в Шампионска лига. Брайтън е с два мача по-малко от своите опоненти и победи до края на кампанията най-вероятно ще пратят тима сред най-силните в Европа.  Нюкасъл трябва да направи всичко възможно да опита да спечели в днешната вечер, защото един евентуален успех отново ще стабилизира донякъде позициите на тима в топ 4. Сметките ясно показват, че 6 точки от следващите 3 мача ще са напълно достатъчни, но едва ли някой трябва да си прави подобни планове, след като ясно виждаме, че всичко е възможно и ситуацията може да се обърне във всеки момент.
 
Със сигурност, всички фенове на Нюкасъл, футболисти, мениджър и собственици желаят да видят състава в Шампионската лига. Това ще бъде огромен прогрес и надскачане на възможностите, след всичко, което преживяха привържениците през последните години. Факт е обаче, че съществува и другият сценарий, при който Нюкасъл може да завърши на петата позиция в класирането и да се озове директно в групите на Лига Европа. Това със сигурност няма да бъде провал, тъй като отборът отново ще се завърне в европейските турнири. Развръзката е близо, а след 10 дни ще знаем отговора на всички въпроси.