Мениджърът на Тотнъм Ангелос Постекоглу и нападателят на английския футболен клуб Сон Хюн-Мин призоваха за промени във футболния календар заради натовареността му в сегашния му вариант, пише агенция ДПА. "Шпорите" започват европейската си кампания в четвъртък с мач от Лига Европа срещу Карабах, като двубоите от първата фаза на турнира бяха увеличени до осем, вместо досегашните шест. 

През миналата седмица халфът Родри от Манчестър Сити предложи професионалните футболисти да излязат на стачка заради сгъстяващия се футболен календар. Той направи това изказване часове преди тежка контузия, която получи в двубой с Арсенал.

"Именно футболистите трябва да вземат нещата в свои ръце. Те са хората, които са най-силно афектирани, така че няма да се изненадам от техни общи действия. Колко още те няма да имат право на глас? Нивото на натовареност и очаквания наистина става непоносимо. Вместо да мислиш за един или два турнира, ти мислиш за цял календар. Това е повече от проблем", заяви Постекоглу, цитиран от ДПА. 

"В момента футболистите не почиват толкова между сезоните, колкото го правеха преди. Турнирите на клубно, международно и континентално ниво стават все повече и повече. Ще стигнем до такава ситуация, че най-добрите просто не могат да стъпят на терена, защото имат различни проблеми. Тези неща задължително трябва да бъдат адресирани". 

Тези проблеми афектират най-вече футболисти като Сон, който не само играе в най-натовареното първенство на света, а и пътува през половината Земя, за да стигне до Република Корея за мачове с националния отбор на Република Корея. Той подчерта, че футболистите не са роботи и посочи един очевиден проблем в календара - Манчестър Сити игра с Уотфорд само два дни след мача си с Арсенал, в който се контузи Родри. 

"Никой не иска да вижда контузии. Никой! Има твърде много мачове и твърде много пътувания. Трябва да се грижим за себе си, иначе не сме подготвени нито психически, нито физически. Сега просто излизаме на терена и рискуваме здравето си. Не сме роботи. Не ме разбирайте погрешно, ние обичаме футбола", заяви корейският нападател. 

"Вижте обаче къде е проблемът - Сити игра в неделя и след това във вторник. Защо не преместиха този мач за сряда или четвъртък? За това говорим. Не е честно, така футболистите са подложени на голям риск. Играем по 50, 60, 70 мача на сезон, а това е твърде много. Двубоите са твърде много и това влияе на тяхното качество. Това трябва да адресираме". / БТА