Манчестър Юнайтед постигна повече от категорична победа от 18-ия кръг на Премиършип. „Червените дяволи” надвиха с 5:1 като гост Кардиф в дебюта на Оле Гунар Солскяер. Освен, че успехът бе повече от солиден, то и играта на Юнайтед бе вдъхновена, след като Жозе Моуриньо бе заменен от норвежкия специалист на мениджърския пост. Гостите от Манчестър играха много атакуващо, с голямо желание, а головата фиеста бе плод на разнообразната игра на целия отбор в хода на целите 90 минути. Това е първи успех за Юнайтед, в който тимът вкарва пет гола от последния мач на сър Алекс Фъргюсън. Оттогава досега 86 клуба отбелязаха поне пет попадения в своите срещи в Премиършип преди да дойде победата на Ман Юнайтед над Кардиф.

Маркъс Рашфорд даде тон за головата фиеста на отбора си в третата минута, а Андер Ерера удвои в 29-ата минута на „Кардиф Стейдиъм”. Виктор Камараса намали в 38-ата след спорна дузпа, но Антони Марсиал възстанови солидното предимство за гостите в 41-ата минута. През втората част пък Джеси Лингард (57’) отбеляза гол от друга дузпа, за да покачи още повече резултата в Уелс. До края на мача пък нов гол на Лингард (90’) донесе крайният и пищен успех за „червените дяволи” в Кардиф.

Норвежкият специалист направи четири промени в състава си, като най-значимата е завръщането на Пол Погба в състава. Французинът бе подпомаган в средата на терена от Андер Ерера и Неманя Матич, докато Джеси Лингард, Антони Марсиал и Маркъс Рашфорд е тройката отпред. Фил Джоунс, Люк Шоу и Марсиал са другите трима, които се завръщат в състава на Манчестър Юнайтед.


Кардиф - Манчестър Юнайтед 1:5

0:1 Маркъс Рашфорд (3')

0:2 Андер Ерера (29')

1:2 Виктор Камараса (37')

1:3 Антони Марсиал (40')

1:4 Джеси Лингард (57')

1:5 Джеси Лингард (90')


В дебюта на норвежеца бяха нужни три минути, за да може Юнайтед да открие резултата. Артър фаулира Пол Погба на 25 метра от голлинията, а зад топката застана Маркъс Рашфорд. Английското острие отправи фамозен удар от свободния удар, а Матю Етеридж застина на голлинията, гледайки как топката влетява в мрежата му - 0:1. Постепенно играта на двата отбора продължи в спокойно темпо до 21-ата минута, когато Люк Шоу намери отляво Маркъс Рашфорд на пеналта. Нападаетлят на гостите отправи удар, който обаче бе блокиран от бранител на Кардиф. Секунди по-късно Етеридж трябваше да лови, след като Линдельоф поведе от своята половина и комибинира на двойно с Лингард. Пасът на англичанина към бранителя бе малко по-дълъг, а стражът на уелсците улови топката.

В 29-ата минута хората в Кардиф станаха свидетели на много красив гол. Погба комбинира отляво към Андер Ерера, а испанският халф на „червените дяволи” не се посвени да стреля от средна дистанция. Ударът му бе много силен, а топката рикошира в гърба на Грег Кънингам и влетя впечатляващо във вратата на Етъридж – 0:2. В 34-ата настроението в играта на "червените дяволи" продължи, а третият гол бе близо, но отбраната на Кардиф се справи след корнер. В 37-ата минута обаче Кардиф намали резултата след спорно отсъдена дузпа. Маркъс Рашфорд овладя топката в наказателното поле на "червените дяволи", а реферът Майкъл Оливър отсъди дузпа за игра с ръка. Това бе доста дискусионно решение, но все пак дузпата бе факт, а Виктор Камараса намали - 1:2.

Напрежението върху Ман Юнайтед трая тъкмо три минути, когато вълшебна атака отново донесе двоен актив за гостите. Гостите направиха многоходова комбинация през целия терен, а Лингард, Марсиал и Рашфорд си подадоха с едно докосване пред границата на наказателното поле. В крайна сметка Лингард изведе Марсиал, който с елегантен удар по земя прати топката за 3:1.

В 51-ата минута преднината на Юнайтед можеше да набъбне още повече, но вратарят на Кардиф предотврати сигурен гол. Лингард комбинира с Погба, а той мигновено изведе Рашфорд пред врататря Етеридж. Стражът на Кардиф излезе самопожертвователно, за да предотврати 100%-ов гол и улови топката.  В 55-ата минута Джеси Лингард нахлу на скорост в наказателното поле и бе избутан в гръб от Сол Бамба, а Майкъл Оливър побърза да покаже точката за изпълнение на дузпа. Зад топката застана именно фаулираният футболист, който покачи резултата на 4:1.

В 63-ата минута пък Виктор Линдельоф изведе превъзходно Маркъс Рашфорд зад отбраната на Кардиф, а английският нападател на тима нанесе мощен диагонален удар. За негово съжаление той излезе аут. В 70-тата минута Пол Погба стреля от средна дистанция с фалцово изпълнение, а Матю Етеридж се намеси решаващо, за да предотврати пети гол в собствената си врата. При последвалия корнер Йънг центрира от ъглов удар, а топката бе отклонена от защитник на Кардиф към Фил Джоунс. Бранителят на Юнайтед стреля от воле от точката за изпълнение на дузпа, но стражът на Кардиф улови току пред голлинията си. В 77-ата минута след изритана силно напред топка, Кардиф можеше да намали резултата. Тя стигна до Кенет Зокоре, който спринтира мощно, но ударът му бе от прекалено малък удар, за да затрудни Де Хеа, който блокира пътя на топката и я прати в аут.

До края на срещата остана време за още един гол за тима на Оле Гунар Солскяер. Пол Погба пусна "в коридор" топката зад защитата на Кардиф за Джеси Лингард. Атакуващият футболист на Юнайтед премина край Етеридж и безпроблемно прати топката за пети път във вратата на Кардиф. Това е и последният акорд от "песента" на Манчестър в Уелс, за да запише осмия си успех в тазгодишната кампания в Англия.

По този начин Ман Юнайтед си върна шестото място и вече е с 29 точки, на осем зад четвъртия и петия - Челси и Арсенал. Кардиф остана на едно място над зоната на изпадащите и е с 14 точки след 18 изиграни мача. В идния кръг Юнайтед приема Хъдърсфийлд на Боксинг Дей, докато Кардиф гостува на Кристъл Палас на 26-и декември.

Кардиф (4-2-3-1): Матю Етъридж – Морисън, Манга, Кънингам, Бамба – Артър, Гунарсон – Камараса, Мърфи, Хойлет – Патерсън

Мениджър: Нийл Уорнък

Манчестър Юнайтед (4-3-3): Де Хеа – Йънг, Линдельоф, Джоунс, Шоу – Андер Ерера, Матич, Погба – Рашфорд, Лингард, Марсиал

Мениджър: Оле Гунар Солскяер