Полицията в Англия повдигна обвинения срещу феновете на Легия Варшава, които бяха арестувани за безредиците, избухнали извън "Вила Парк" в четвъртък вечерта преди мача от Лигата на конференциите срещу местния Астън Вила.

Всички без един от 46-те арестувани мъже трябваше да се явят пред специален съд, създаден в Бирмингам, за да започне изслушването на делата, съобщи полицията в Уест Мидландс.

"Продължаваме да преглеждаме камери за видеонаблюдение и други видеозаписи, за да идентифицираме още заподозрени в това ужасяващо и насилствено обществено безредие", коментираха от полицията в изявление.

Повечето от обвиняемите са от Полша, а "малък брой" са жители на Обединеното кралство, съобщиха още от полицията. Те са на възраст от 21 до 63 години. Двама от мъжете са обвинени в нападение над полицаи, а един е обвинен в притежание на нож. На останалите са повдигнати обвинения за нарушаване на обществения ред.

Един мъж беше пуснат под гаранция, за да се яви в съда на по-късна дата. Петима полицаи са с леки наранявания. Две полицейски кучета и два полицейски коня също се възстановяват от наранявания.

В петък Астън Вила подаде жалба до УЕФА за поведението на служители на Легия Варшава и "безпрецедентното насилие" от страна на феновете на полския отбор. Повече от 1000 полски запалянковци пристигнаха пред стадиона, но не получиха билети. Варшавският клуб беше недоволен, че разпределените билети бяха намалени от 1700 на 1000 в отговор на безредиците с участието на фенове на Легия в мача на 5 октомври срещу АЗ Алкмаар в Холандия. 

Астън Вила спечели мача с 2:1, а секторът за гостуващи фенове на стадиона остана празен.

В изявление Легия Варшава  твърди, че Астън Вила "носи пълна отговорност" за ситуацията. "Нашата отговорност се разпростира само върху лица, които влизат в сектора за посетители с билети, разпространявани от нас. Нито един клуб не трябва да носи отговорност за действията на неидентифицирани лица без билети за мача", обявиха от полския тим.

Според Легия, намаляването на бройката на билетите "допринесе за ескалацията на напрежението". Полският клуб заяви, че е върнал билетите на домакините "поради невъзможност за удостоверяване и ефективно разпространение на билетите".

Феновете на Легия Варшава участваха в ожесточени сблъсъци с полицията и по време на мача срещу Лестър през 2021 година.

От полския отбор добавят още: "Ние се ангажираме да спазваме най-високите стандарти в съответствие с разпоредбите на УЕФА. Очакваме реципрочно поведение от представителите на другите клубове. Готови сме да представим допълнителни доказателства на УЕФА относно действията на британската полиция и ФК Астън Вила." /БТА