Манчестър Юнайтед детронира носителя на ФА Къп! "Червените дяволи" изиграха изключително зрял мач навън срещу Челси в 5-ия кръг на най-стария футболен турнир и закономерно си тръгнаха с победа 2:0. Пол Погба беше човекът, който изпепели още една мечта на Челси и мениджъра Маурицио Сари, записвайки гол и асистенция на "Стамфорд Бридж".

Резултатът още повече затвърди статута на Юнайтед като основен претендент за отличието наред с градския съперник Манчестър Сити. Все пак по пътя си в турнира "червените дяволи" взеха скалпа още и на Арсенал.

"Сините" оттук до края на сезона остават да воюват на два фронта - първенството и Лига Европа. Това обаче може и да не омилостиви собственика Роман Абрамович, а феновете на Челси ясно показаха мнението си за Сари към края на мача, когато се чуха дори песни за връщането на Жозе Моуриньо.

Началните минути на мача определено бяха изпъстрени с динамика, като главната заслуга беше на гостите. „Червените дяволи” почнаха мача на по-висока предавка и след малко повече от минута игра Давид Луис трябваше с отчаян шпагат да спира потенциален голов пас към Рашфорд в наказателното поле. Малко по-късно, в 9-ата, Крис Смолинг с глава отправи първия точен шут в мача, за да може и домакините да се посъбудят.

В 11-ата Серхио Ромеро се отчете с двойно спасяване. Аржентинецът първо отрази шут на Давид Луис от пряк свободен удар, а после се изправи достатъчно бързо, за да неутрализира и добавката на Педро, който стреля от около 8-9 метра. Скоро в другия край на терена Кепа Арисабалага беше призован да се намесва след далечен снаряд на Андер Ерера.

Стражът на Челси можеше сериозно да се компрометира в 25-ата минута, когато Аспиликуета му върна топката във вратарското поле, а той не успя да я спре с първото си докосване. Кълбото пое към голлинията, Маркъс Рашфорд скъси дистанцията и в последния миг испанският страж поправи грешката си с шпагат.

Шест минути по-късно Юнайтед нанесе първия си истински удар. Домакините предадоха владението на топката в половината на „червените дяволи”, а няколко паса по-късно тя стигна до Погба отляво. Той финтира пазача си и отправи преценено до милиметър центриране към далечната греда, където Алонсо изобщо не проследи движението на Ерера. Последният с глава разстреля бившия си съотборник в Атлетик Билбао Кепа – 0:1.

До края на полувремето Челси имаше териториален превес и тъкмо той като че ли приспа бдителността на тима в последната от редовните 45 минути. Рашфорд твърде леко бе оставен да получи отдясно и превзе огромното пространство по фланга, след което центрира в зоната пред вратарското поле. Погба се вряза много успешно между Аспиликуета и Рюдигер, който остана под топката. Последва мощен удар с глава, който „обърна” пръстите на Кепа – 0:2.

Втората част нямаше нищо общо с първата, защото Юнайтед се концентрира предимно върху браненето на преднината. Тимът на Солскяер много мъдро уби темпото на мача, макар че „сините” не без основание претендираха за втори жълт картон за Неманя Матич. Сърбинът се отърва само с устна забележка от рефера Кевин Френд за откровено нарушение срещу Канте в 52-ата минута.

Мениджърът на Челси Маурицио Сари за пореден път демонстрира неумение да промени игровото и тактическо лице на своя тим, като направи три равностойни смени. Последната от тях, в 82-ата минута, беше замяната на десния бек и капитан в мача Сесар Аспиликуета с Давиде Дзапакоста, а това беше посрещнато с шумно недоволство от 40-те хиляди фена по трибуните.

Реално през вторите 45 минути Челси не успя да създаде нищо стойностно в предни позиции, като вратарят Серхио Ромеро нямаше никаква работа. Скоро след края Юнайтед научи и следващия си съперник в турнира, който отново още бъде елитен тим - Уулвърхемптън Уондърърс. Мачът на "Молиню" ще се играе в средата на март.

ЧЕЛСИ – МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 0:2

0:1 Андер Ерера 31'

0:2 Пол Погба 45'

Челси (4-3-3): Кепа Арисабалага – Сесар Аспиликуета /к/ (82' - Давиде Дзапакоста), Давид Луис, Антонио Рюдигер, Маркос Алонсо – Н’Голо Канте, Жоржиньо, Матео Ковачич (71' - Рос Баркли) – Педро Родригес (58' - Уилиан), Гонсало Игуаин, Еден Азар

Мениджър: Маурицио Сари

Манчестър Юнайтед (4-2-1-3): Серхио Ромеро – Ашли Йънг /к/, Виктор Линдельоф, Крис Смолинг, Люк Шоу – Пол Погба – Хуан Мата (76' - Андреас Перейра), Ромелу Лукаку (73' - Алексис Санчес), Маркъс Рашфорд (90+3' - Скот Мактоминей)

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Стадион: „Стамфорд Бридж” (Лондон)

Главен съдия: Кевин Френд

------

Най-интересното минута по минута:

90+5' - КРАЙ НА МАЧА! Манчестър Юнайтед триумфира с 2:0 и взе втори елитен лондонски скалп след този на Арсенал в предишния кръг на ФА Къп.

90+3' - Последна смяна за Юнайтед. Рашфорд отстъпи мястото си на Скот Мактоминей.

5 минути добавено време на мача.

90' - Отчаян дълъг пас на Рюдигер към наказателното поле на Юнайтед. Там Алонсо се сбори със Смолинг и за миг надделя, но после дойде и разочароващият опит за задна ножица. Топката излезе в аут.

Две минути преди края на втората част бърз поглед към статистиката показва, че Челси няма нито един точен шут към вратата на Ромеро. Със сигурност Сари и "сините" имаха нужда от нещо много повече, за да преследват обрат.

82' - Трета и последна смяна за Челси. Давиде Дзапакоста замени капитана Аспиликуета, а трибуните на "Стамфорд Бридж" отвърнаха с шумно дюдюкане. Талантът Калъм Хъдсън-Одой явно за пореден път ще остане неизползвана резерва за "сините".

76' - Втора смяна за Юнайтед. Андреас Перейра замени Хуан Мата, който получи аплодисменти от феновете на бившия си тим Челси.

75' - Алексис Санчес спечели топката пред наказателното поле на Челси и веднага подаде към Рашфорд, който опита да стреля без забавяне. Давид Луис протегна крак и блокира.

73' - Първа смяна за Юнайтед. Алексис Санчес замени Лукаку.

71' - Втора смяна за Челси. Матео Ковачич отстъпи мястото си на Рос Баркли.

71' - Пряк свободен удар за Челси на 22-23 метра фронтално срещу вратата. Изпълнението на Уилиан разочароващо отлетя в трибуната зад вратата.

64' - Бърз тъч остави Еден Азар лице в лице срещу Линдельоф. Скоростта на белгиеца му позволи да се справи с шведския бранител в първия миг, но после изстрелът на "десетката" беше блокиран. Само корнер за Челси. Дотук определено липсва креативната искрица в играта на домакините, а минутите напредват.

58' - Първата смяна в мача е за Челси. Уилиан ще освежи играта по крилата вместо Педро.

52' - Футболистите на Челси не без основание претендираха Неманя Матич да получи втори жълт картон. Сърбинът определено имаше късмет, че Кевин Френд се задоволи само с устно предупреждение за препъването срещу Канте, тъй като в ситуацията играчът на Юнайтед тотално беше закъснял, за да се надява, че може да играе с топката.

49' - Рашфорд за пореден път получи твърде много пространство по фланговете, този път отляво по атаката. Англичанинът опита ниско центриране към Лукаку, като в последния миг Давид Луис дотича и пресече. Впоследствие играчите на гостите поискаха дузпа за игра с ръка на Сесар Аспиликуета. Повторенията показаха, че кълбото отскача от рамото на испанеца.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Без промени в съставите на двата отбора.

45+2' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ. Юнайтед е на 45 минути от класиране за четвъртфиналите, но в Англия често нищо не е каквото изглежда.

45' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - 0:2! Кой друг, ако не Пол Погба? Защитата на Челси определено притъпи бдителността си в заключителната минута от редовното време на първата част. Маркъс Рашфорд твърде елементарно бе оставен да получи отдясно с широк коридор за спринт. Английският национал стигна до пеналта и центрира, а макар пред вратарското поле на Кепа да имаше трима бранители в сини екип Пол Погба се извиси и с глава изпрати кълбото в долния десен ъгъл.

Челси определено доминира териториално над Юнайтед в минутите след гола, но дотук липсват чистите голови възможности за "сините". На няколко пъти те имаха отлични предпоставки за опасни атаки, но финалният пас се оказва проблем за лондончани.

31' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - 0:1! Андер Ерера бележи! Челси загуби топката в половината на съперника, а играчите на Солскяер размениха няколко паса, за да стигне топката отляво при Погба. Французинът с хубав финт си осигури коридор за центриране и по великолепен начин намери Ерера при далечната греда. Маркос Алонсо беше безвъзвратно закъснял да покрие сънародника си, който с глава разстреля Кепа.

25' - Каква грешка на Кепа! Най-скъпият вратар в света беше на път да допусне фатален гаф при един пас към него. Той изпусна за миг топката от контрол, която застрашително пое към голлинията, а и Рашфорд го притисна. Испанецът по някакъв начин се намеси с шпагат, а Давид Луис изчисти в тъч.

17' - Сесар Аспиликуета се включи отдясно по атаката на Челси. Испанецът центрира към точката на дузпата, където Игуаин налетя да играе с глава и изпрати нелош като сила изстрел на поне метър встрани от лявата греда.

15' - Меко подаване от Жоржиньо над защитата на Юнайтед. Игуаин технично овладя с бедро в наказателното поле, но после си поведе твърде дълго и ъгълът спрямо вратата се затвори. Ромеро излезе и притисна аржентинския си сънародник, чийто опит за центриране или шут отлетя високо в аут.

14' - Спасяване от Кепа! Андер Ерера получи пас от Мата и имаше достатъчно пространство, за да нанесе тежък шут от 22 метра. Кепа реагира чудесно и изби встрани с плонж.

11' - Впечатляващо двойно спасяване от Ромеро! Давид Луис опита да отбележи с марково изпълнение от пряк свободен удар, отсъден на около 22-23 метра по диагонала. Ромеро не рискува и изби топката, а тя попадна у Педро, който от 8-9 метра опита добавка покрай Люк Шоу. Вратарят на Юнайтед се изправи със завидна пъргавина и улови кълбото. Челси най-сетне раздвижи трибуните на "Стамфорд Бридж".

9' - Никак нелош диагонален пас на Неманя Матич зад гърба на "синята" защита. Крис Смолинг беше останал в наказателното поле заради скорошното изпълнение на статично положение и съумя да стреля с глава право в ръцете на Кепа.

След първите 7-8 минути на мача Юнайтед определено изглежда като по-острият тим. Макар че "червените дяволи" разчитат предимно на центрирания с различна височина от фланговете, в играта им има много повече динамика. Тепърва Челси и Сари ще трябва да отговорят на предизвикателството.

2' - Давид Луис с ключова намеса още в самото начало. Ромелу Лукаку избяга отляво по атаката на Юнайтед и отправи чудесно ниско центриране, търсещо Рашфорд около вратарското поле. Ако бразилецът не бе подложил крак и избил в корнер, началото на мача можеше да се окаже изключително горчиво за домакините.

1' - НАЧАЛО НА МАЧА.