Категоричната победа на Манчестър Сити в гостуването на Уест Хям с 0:5 се оказа незадоволителна за Пеп Гуардиола.

Рахийм Стърлинг отбеляза хеттрик, но множество отлагания на играта заради нововъведената ВАР система развалиха празника на испанския наставник.
След допитване със системата беше отменен гол на Габриел Жезус, а Серхио Агуеро изпълни дузпа на два пъти, като втория път бе точен.

Мениджърът на „гражданите” изрази недоволството си, заявявайки че според него ВАР отнема от романтиката на футбола.

„Трябва да празнуваме гола, когато ситуацията е ясна. Когато има съмнения, трябва да останем фокусирани, защото може да не е редовен и ще трябва да продължим без да изпускаме момента”.

Испанският треньор си припомни лошите спомени от миналогодишното емоционално отпадане на „гражданите” от Шампионска лига.

„Знаем какво се случи срещу Тотнъм на четвъртфиналите – отбелязахме в 95-а минута, 60 хиляди празнуваха, танцуваха, скачаха и само секунда по-късно загубихме, защото беше отсъдена засада. Опитвам се да живея с тези ситуации”.

„Сега трябва да контролираш емоцията. Трябва да останеш стабилен психически, когато ВАР не е на твоя страна. Ще бъде добър урок за в бъдеще”.

„Единственото нещо, което искам, е ВАР да не прави грешки. Единственото ми притеснение е ВАР да не прави грешки, защото ако това започне да се случва прекалено често, би било по-добре реферите да вземат решенията”.

Треньорът на Уест Хям Мануел Пелегрини също заяви позицията си относно реформата.

„В днешно време футболът е толкова бърз, че е невъзможно реферите да видят всичко. Резултатът ще бъде по-честен, ако използваме ВАР в точните моменти. Ако е важна грешка, ще подобри футбола, но ако го използваш при всеки ъглов удар, ще откриеш четири дузпи", коментира чилиецът".