Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола заяви на пресконференция във вторник, че Калвин Филипс е „готов за игра“, обмисляйки дали да не даде на английския национал първия му старт като титуляр за клуба в четвъртфинала за Купата на Лигата срещу Саутхемптън в сряда.

Филипс пристигна на „Етихад“ през юли, но претърпя операция на рамото два месеца по-късно и се появи четири пъти от резервната скамейка за шампионите на Англия преди паузата за Световното първенство в Катар. 27-годишният футболист се завърна от турнира по думите на наставника си с "наднормено тегло“ и „не в кондиция да участва в тренировъчни занимания и мачове“. Той влезе от пейката на два пъти срещу Челси при успехите с 1:0 като гост за първенство миналата седмица и с 4:0 у дома за ФА Къп в неделя.

Гуардиола бе запитан на пресконференцията си дали Филипс ще стартира срещу Саутхемптън в сряда. „Той е винаги готов. Разбира се, мисля, че отнема известно време за някои аспекти, но е готов и сме щастливи от това. Мисля, че той е интелигентен играч – обикновено опорните полузащитници са много умни и интелигентни, и има страхотна работна етика в тренировките. Той бе образован в Лийдс при Марсело Биелса, след това и от Джеси Марш, но особено от Марсело, отдадеността при всяка тренировка, всеки мач. Така че нямам съмнения относно това – но, разбира се, има нюанси и движения, неща, които се нуждаят от време и мачове“.

Испанският наставник е четирикратен носител на трофея в Карабао Къп, като поделя първото място по този показател с Брайън Клъф, сър Алекс Фъргюсън и Жозе Моуриньо. Той подчерта, че нищо няма да се промени за него, ако застане еднолично на върха в класацията, казвайки: „Не знам дали причината да си най-добрият е заради трофеите, които си спечелил. Казвал съм го много пъти, спечелихме много за кратък период от време, но в моя случай аз бях в три фантастични клуба – Барселона, Байерн Мюнхен и Сити, и никога не забравям, че успехите принадлежат на играчите, структурата, йерархията, основите на организацията“, завърши Пеп.