Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола не крие уважението си към най-важния футболист в неговата треньорска кариера Лионел Меси. Двамата работиха заедно, когато Гуардиола бе начело на Барселона, а Меси носеше екипа на каталунците. С Барселона треньорът спечели три шампионски титли, три Купи и три Суперкупи на Испания, както и два трофея от Шампионската лига.

Gulliver/GettyImages
73 снимки

В интервю за Telemundo Deportes, Пеп Гуардиола дискутира престоя си в испанския гранд и ролята на Лионел Меси за успеха му в клуба.

Попитан какво означава Меси за кариерата му, 51-годишният Пеп Гуардиола отговори категорично: „Всичко“.

Каталунецът призна, че аржентинският футболист го е научил да преследва по-настървено успехите и го е правил по-добър треньор. „Меси ме направи по-конкурентоспособен, отколкото моите родители“, каза още Гуардиола.

Той призна, че в отбора на Барселона по негово време е имало големи играчи и тимът би спечелил трофеи без Меси, но подчерта, че те не биха били толкова много. „Дали щяхме да спечелим толкова много трофеи без Меси? Невъзможно“, добави Пеп Гуардиола.

Специалистът дори направи паралел между Лео Меси, който в момента е част от отбора на Пари Сен Жермен и звездата от Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада Майкъл Джордан, а себе си сравни с баскетболния треньор Фил Джаксън, който водеше Чикаго Булс.

„С Меси имах сензацията, която Фил Джаксън имаше с Майкъл Джордан. Той спечели шест титли в НБА, а аз спечелих много трофеи с Меси“, обясни Гуардиола.

Бившият старши треньор на Барселона сподели, че е говорил с Лео Меси след като Аржентина спечели Копа Америка през миналото лято. „Говорих с Меси след Копа Америка, за да го поздравя. Триумфът там беше голямо облекчение за него“, заяви Пеп Гуардиола.

Попитан как 34-годишният Меси ще се представи на Мондиал 2022 в Катар, който може да е последното световно първенство за него, Гуардиола отговори: „Сигурни ли сте, че това ще е последното му първенство?“