Отборът на Кристъл Палас завоюва изключително ценна точка при визитата си срещу Арсенал в 34-ия кръг на Висшата лига. Отборът на Тони Пюлис доказа, че не знае кога да се предаде и с късно попадение на Яник Боласие определено обърка плановете на явния фаворит в сблъсъка.

Пропуснатата победа узакони смъкването на „топчиите“ до 4-ото място във временното класиране. Арсен Венгер и неговите момчета имат равни точки – по 60 – с Манчестър Сити, но головата разлика на „гражданите“ е доста по-добра. Определено „артилеристите“ имат за какво да съжаляват, тъй като през по-голямата част на срещата диктуваха събитията и не успяха да се възползват от шансовете си.

Домакините още с първия съдийски сигнал опитаха да притиснат Палас, който се прибра плътно в половината си и наблегна над играта в защита. Поне в началото Арсенал разиграваше умело, но не достатъчно ефективно, тъй като липсваха ударите към вратата на Уейн Хенеси. Едва с приближаването към края на първата част хората на Венгер започнаха да изглеждат по-опасни.

В 39-ата минута Алексис Санчес се постара от пряк свободен удар, като отправи фалцов шут от около 25-26 метра по диагонала. Стената закачи кълбото в летежа му и това помогна то да не намери очертанията на вратата. Чак в 43-ата минута Арсенал стигна до първата си изгодна възможност, когато Йозил и Алексис направиха двойно подаване, при което чилиецът изведе плеймейкъра фронтално срещу вратата. Топката дойде малко дълга за германеца след овладяването и той не успя да вложи много сила в изстрела си, което позволи на Хенеси да спаси.

Все пак класата на домакините си каза думата в продължението на първата част. Дани Уелбек показа настойчивост и отне точно пред наказателното поле на Палас. Последва мек пас над защитата, а Алексис изпревари пазача си, за да нанесе параболичен изстрел с глава, спрял в мрежата – 1:0.

Арсенал излезе след паузата с идеята бързо да увеличи преднината си. В 52-ата минута играчите в червено-бели екипи изпълниха заучено ъглов удар, при който след късо разиграване Франсис Коклен получи в пеналта. Той веднага центрира пред вратарското поле, където Иуоби не успя да засече много успешно.

В 58-ата минута и Йозил опита късмета си от пряк свободен удар, като успя да стреля чисто над стената. Хенеси се разтегна максимално, но нямаше нужда да се намесва, понеже топката прелетя встрани.

По средата на полувремето Арсенал стигна до две идентични ситуации в рамките на минута. При всяка от тях Йозил намери Алексис с чудесни центрирания от фланговете, а чилиецът стреля с глава. Той обаче така и не успя да отправи точен изстрел, макар и при втория случай да бе изключително близо до гола.

Неумението на домакините да отбележи така важния втори гол като че ли вдъхна повечко увереност за Кристъл Палас във финалните минути. Именно тогава в игра за тях се появи и бившият играч на Арсенал Емануел Адебайор, който спомогна за отбелязването на изравнителния гол.

Тогоанецът направи продължителен дрибъл отляво, след което върна назад за Боласие. Крилото на Палас с лекота финтира Мохамед Елнени и стреля остро по тревата към долния десен ъгъл. Петър Чех изглеждаше на добра позиция да се намеси, но плонжът му не беше достатъчно добър и вратарят на практика изби топката в мрежата си – 1:1.

Точката беше 39-ата за „орлите“ през този сезон и им даде известно спокойствие относно разразяващата се под тях битка за оцеляване. Палас заема 16-ото място, докато 17-ият Норич има 31 пункта 4 кръга преди края.