Бившият английски национал Майкъл Оуен сподели в новата си книга „Рестарт – моят живот, моето време” кое е единственото грешно решение в кариерата му като футболист.

Носителят на Златната топка за 2001 година смята, че преминаването му от Реал Мадрид в Нюкасъл през лятото на 2005 година е било крачка надолу в кариерата му.

„Свраките” купиха Оуен за 17 милиона паунда само година след трансфера му в испанския колос, но поредица от контузии ограничиха изявите му до едва 79 за 4 години.

„Трябваше да следвам инстинктите си. Не исках да ходя там. Сърцето ми бе настроено за завръщане в Ливърпул. От гледна точка на кариерата, нямаше съмнение, че отиването ми на североизток е крачка надолу. Колкото и да е неприятно за феновете на Нюкасъл, това е което почувствах малко или много”, започна той.

Легендата на Ливърпул беше в обтегнати отношения с тогавашния клубен президент Фреди Шепърд, които са се влошили допълнително след негово изказване, че би занесъл на гръб Оуен обратно на „Анфийлд”.

„Фреди просто правеше това, което всички фенове вършат непрекъснато в почти всеки футболен клуб. Те вярват, че са 10% по-велики и отборът им е 10% по-добър, отколкото в действителност е. Този тип заблуда важи особено за Нюкасъл Юнайтед, който просто има много привърженици и голям стадион”, продължи с откровенията си 39-годишният коментатор.

Шампионът на Англия с Манчестър Юнайтед допълва, че отношенията му със запалянковците са станали необратими, след случката от май 2007 година, когато при равенството 1:1 с Уотфорд, докато е бил изнасян на носилка, от трибуните са му се присмивали:

„Когато се прибрах вкъщи, си пуснах Match of the day, за да гледам двубоя и можех да чуя как феновете на Нюкасъл, моите фенове пеят:”Какво прахосване на пари!” Не отричам, че действията им в този ден промениха нещата за мен”, завърши Оуен.