Протестите от привържениците на Манчестър Юнайтед могат да костват отнемане на точки на клуба в следствие на отменения мач срещу Ливърпул в неделя. И Висшата лига, и Футболната асоциация разследват събитията след масовите демонстрации около и в „Олд Трафорд” в неделния следобед.

Организаторите разговарят с Манчестър Юнайтед и местните власти, за да разберат какво точно се е случило и в кого е отговорността за инцидентите. Според правилата на Висшата лига точки могат да се приспадат, когато даден клуб не осигури безопасността на играчите и служителите, както и влизането и излизането от стадиона.

Gulliver/Getty Images
33 снимки

ФА също може да наложи дълъг списък от глоби и потенциални наказания, които включват лишаването от домакинство или дори отстраняване от състезания. Също така асоциацията може да държи клубът отговорен за всяко отлагане на срещи по негова вина, като ще трябва да компенсира опонента си за всичките му разходи, пише още Daily Mail. Стотици фенове на Юнайтед нахлуха на терена на „Олд Трафорд” часове преди голямото дерби на Англия – срещу Ливърпул. Това беше своеобразен протест срещу собствениците на клуба – фамилията Глейзър. В града пък се случиха редица сбивания и напрежения между полиция и привърженици.

КЛАСИРАНЕТО ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА ВИЖТЕ ТУК

ФА и Премиър лийг имат помежду си много правила, които „покриват” отлагането на мачовете и безопасността на играчите и персонала. Именно сега се очаква властите в двете асоциации да разгледат правилника си. В него правило К14 гласи, че клубът домакин трябва да направи така, че всички дежурни лица, играчи и служители да могат безопасно да влизат и напускат стадиона, когато се играе мача.

Правило – K 13, пък гласи, че входът на играчите, както и зоната за паркиране и пунктовете за влизане от официалните лица трябва да бъдат адекватно контролирани от полиция и стюарди на клуба. Представители на двата отбора и Висшата лига се събраха, за да дискутират ситуацията в неделя, 16,00 часа местно време. Тогава пък бе определено, че от съображения за сигурност съоръжението не може да бъде обезопасено и срещата няма как да се проведе.

Двата отбора бяха задържани в хотелите си от полицията в Манчестър, докато реферът на срещата – Майкъл Оливър, също бе забавен от фенове на „червените дяволи” да стигне безпрепятствено до стадиона. „След дискусия с Висшата лига, Съветът на Трафорд и клубовете беше взето решение да се отложи мачът от съображения за безопасност”, написаха в кратко становище от полицейското звено в Манчестър.

Висшата лига има правомощието да разследва нарушението и може да организира своя комисия по казуса. Санкциите на комисиите включват налагане на глоби или приспадане на точки от актива на отбора-домакин.

Ситуацията обаче не е толкова лесна за разрешаване. Причината е, че и Висшата лига също има силата да отнесе въпроса до ФА, който да бъде определен съгласно нейните правила. Според правилника на ФА, точка Е20 гласи, че клубовете носят отговорност за своите фенове и могат да бъдат наказвани за всяко неправилно, насилствено, застрашаващо, обидно и неприлично поведение, включително и за хвърляне на ракети.