Арсенал постигна своята 10-а поредна победа на „Емиратс” и окупира третото място във временното класиране на Висшата лига. В 32-ия кръг – 6 мача преди края на сезона – момчетата на Унай Емери надиграха Нюкасъл с 2:0 и така се озоваха на 2 точки пред Тотнъм и Манчестър Юнайтед.

Така важният първи гол в срещата беше дело на напускащия в край на сезона Аарън Рамзи, който за пореден път доказа от какъв играч ще се лишат лондончани.  „Свраките” бяха окончателно „сготвени” в заключителните 10 минути с попадение на Александър Лаказет. Дори и без него обаче трудно се виждаше как крайно дефанзивно играещият тим на Рафаел Бенитес може да се надява да вземе нещо от гостуването в столицата.

Рамзи всъщност вярваше, че е открил резултата в 13-ата минута, когато изникна при далечната греда и с десния крак засече центриране от ъглов удар право в мрежата. Халфът тръгна да спринтира в радостта си и бързо беше попарен от сигнала на рефера Антъни Тейлър. Съдията имаше перфектната видимост към ситуацията и съзря задържането на Сократис Папастатопулос срещу Флориан Лежюн, който се опитваше да пресече паса към Рамзи. Така нулите продължиха да светят на „Емиратс”.

Все пак в 30-ата минута уелсецът дочака своя миг. Матео Гендузи с разсичащ пас по земя намери Александър Лаказет току пред наказателното поле. Французинът опита с дрибъл да мине между двама защитници. Топката рикошира и отиде при чакащия около дузпата Рамзи, а той с копринен шут я насочи в долния ляв ъгъл. Дубравка плонжира без особени шансове за успех, а топката срещна и страничната греда по пътя към мрежата – 1:0.

В 38-ата минута стражът на „свраките” беше впечатляваща гледка при спасяването срещу Сеад Колашинац. Левият халф-бек на домакините нанесе много мощен изстрел и не беше далеч от гола.

Продължението на първата част доведе до още една критична ситуация пред вратата на Нюкасъл. С известна доза късмет топката стигна до Лаказет, който от 9-10 метра стреля по много добър начин към горния ляв ъгъл и единствено самоотвержената игра на Лежюн отклони топката над гредата.

През втората част гостите опитаха да изнесат действията по-напред и така оголиха малко повече пространства пред бързите играчи на домакините. След час игра мениджърът Унай Емери пусна в игра и Пиер-Емерик Обамеянг, което се оказа козът, който гарантира победата.

Габонският национал тества рефлексите на Дубравка с шут от границата на наказателното поле в 73-ата минута. Десет по-късно Обамеянг беше в основата на второто попадение. Той и Лаказет показаха отлично взаимодействие, като французинът повдигна топката от земята и се устреми на пробив през дъгата. Никой не попречи на Обамеянг да отиграе с глава покрай Джамаал Ласелс, а Лаказет с фино докосване прехвърли вратаря - 2:0.

Малко по-късно топката навести и трети път мрежата на „свраките”, като попадението беше отменено заради дискусионен фаул на Лаказет срещу вратаря Дубравка.

Във временното класиране Арсенал събра 63 точки, докато четвъртият Тотнъм и петият Манчестър Юнайтед имат еднакъв актив - по 61. Нюкасъл от своя страна е едва 14 с 35 точки, които му дават значителна сигурност, тъй като първият под чертата тим на Кардиф разполага с 28.

В следващия кръг "топчиите" имат опасно гостуване на Евертън, докато Нюкасъл приема намиращият се точно над него в класирането Кристъл Палас (36 т.).