Системата за видеоповторения, по-позната като ВАР, е направила няколко сериозни грешки в мачовете в четвъртък вечер, признаха от Висшата лига на Англия.
 
Дузпата, с която Манчестър Юнайтед откри резултата при победата с 3:0 над Астън Вила, е била несъществуваща. Тотнъм е трябвало да получи наказателен удар срещу Борнемут, докато дузпата, която Саутхямптън получи и пропусна срещу Евертън, също е била фантом, заявяват от Висшата лига.
 
Може би най-дискусионният от трите момента бе този от мача на "Вила Парк", при който дриблиращият с топката Бруно Фернандеш опита обръщане на 180 градуса. Това доведе до сблъсък между него и бранителя на Астън Вила Езри Конса, който главният съдия Джон Моси прецени като дузпа.
 
"Това бе грешно решение. ВАР трябваше да се намеси и да го отмени. Всъщност това бе фаул на Фернандеш срещу Конса", заявиха от Висшата лига.
След срещата мениджърът на домакините Дийн Смит определи решението за дузпа като "срамно".
 
Тотнъм и Борнемут завършиха 0:0, но според Висшата лига "шпорите" е трябвало да бъдат възнаградени с дузпа за събаряне на Хари Кейн в наказателното поле на "черешките".
 
"Всеки човек по света знае, че това е дузпа", коментира след двубоя мениджърът на лондончани Жозе Моуриньо.
 
Според Висшата лига сблъсъкът между Джеймс Уорд-Праус и Андре Гомеш на мача между Евертън и Саутхямптън също не е трябвало да завършва с 11-метров наказателен удар за "светците". Самият Уорд-Праус пропусна дузпата, но това не спести гневните коментари от страна на мениджъра на "карамелите" Карло Анчелоти.
 
"Представянето на съдията бе същото като на отбора ми - слабо", каза италианецът.
 
В последните седмици медиите в Западна Европа все по-упорито твърдят, че Световната футболна федерация (ФИФА) ще се заема активно с дейността на ВАР, за да създаде уеднаквени правила за използването на системата.