През последните 18 месеца Родри от Манчестър Сити затвърди името си като един от най-добрите футболисти в света. С една единствена загуба на клубно и национално ниво за този период, испанският дефанзивен халф има основание да бъде смятан за ключова фигура, не само в английския футбол, но и на световната сцена, пише BBC.

На 28 години Родри вече има впечатляваща колекция от трофеи – Шампионска лига, две титли във Висшата лига, ФА Къп, Суперкупа на УЕФА, Световно клубно първенство, Лига на нациите и най-престижната награда на континентално ниво – Европейско първенство през 2024 г. Това го прави един от най-успешните играчи в последните години.

Следващото предизвикателство за Родри е неделният сблъсък с основния конкурент на Манчестър Сити за титлата във Висшата лига – Арсенал. Испанският халф пропусна началото на сезона заради травма на бедрото, но се завърна на терена миналия уикенд в мача срещу Брентфорд. Въпреки отсъствието му в началото, Родри игра 63 мача през изминалия сезон – истинско доказателство за неговата ключова роля и издръжливост.

Но дори и Родри, който е свикнал с натоварения график, не може да не признае, че футболистите са на ръба. "Играчите са близо до стачка заради препълнения календар", сподели той тази седмица. "Ако продължи така, ще дойде момент, в който няма да имаме друг избор."

Откакто дебютира за Манчестър Сити през 2019 г., отборът е претърпял 24% загуби в мачове, когато той отсъства, в сравнение с едва 11% загуби, когато Родри е на терена. Тези числа сами по себе си говорят за неговото значение. Статистически той е един от най-важните играчи в полузащитата на Сити, а приносът му е неоспорим.

След като наследи ролята на легендата Фернандиньо, Родри се превърна в незаменим елемент в системата на Пеп Гуардиола. Той не само разбива атаките на противника, но и допринася значително в изграждането на играта. С впечатляващите си подавания в противниковата половина, Родри вече е сравняван с величия като Рой Кийн, Патрик Виейра и Клод Макелеле. Но испанецът добавя и нещо повече – решаващи голове в големите финали, включително победния в Шампионската лига срещу Интер Милано през 2023 г.

През сезон 2023-24 Родри постигна забележителна серия. В 75 мача за Манчестър Сити и Испания, той допусна само една загуба – на финала за ФА Къп срещу Манчестър Юнайтед. Във Висшата лига той не е загубил мач вече 51 поредни срещи – най-дългата серия в петте големи първенства в Европа. Само Дани Карвахал от Реал Мадрид се доближава до него със серия от 41 мача без загуба, но тази серия приключи през 2022 г.

Изключителното влияние на Родри се усеща и в клубните му статистики. През сезон 2023-24 Сити загуби три мача в лигата – всичките без Родри в състава. Това ясно показва колко важен е испанецът за успехите на отбора.

На 28 октомври ще бъде обявен носителят на престижната награда "Златната топка". Родри е сред фаворитите, като според букмейкърите той е втори след звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор. Френският журналист Жюлиен Лорен изрази мнението, че Родри заслужава наградата повече от всеки друг, тъй като е "най-добрият играч в света в последните два сезона."

Самият Родри остава скромен, като казва, че спечелването на "Златната топка" би било мечта. "Никога не съм си представял, че мога да стигна до този етап. Но тази номинация показва, че футболът може да бъде красив не само чрез голове, но и чрез играта в полузащитата."

С впечатляващата си кариера, Родри вече е записан сред легендите на Манчестър Сити и Испания. Но дали той ще добави и "Златната топка" към колекцията си от трофеи, предстои да разберем.