Руският олигарх Роман Абрамович продължава с опитите за продажбата на Челси въпреки замразяването на активите му като част от обширните правителствени санкции. 55-годишният бизнесмен бе добавен в списъка на санкционираните лица на Обединеното кралство в четвъртък в ход, който заплашваше да провали опитите му да се раздели с клуба.

Той обяви, че е готов да прекрати 19-годишния си престой на „Стамфорд Бридж“ в началото на март. Санкциите, наложени на Абрамович, хвълиха сериозни съмнения върху това дали „сините“ ще успеят да завършат сезона, въпреки че са получили спортен лиценз за продължаване на дейности, свързани с футбола.

Въпреки това, като голям стимул за феновете на Челси, може да бъде новината, че продажбата на клуба е на път да се осъществи след сключване на сделка с държавни служители. „The Telegraph“, твърди, че Абрамович е инструктирал The Raine Group, търговската банка, която следи продажбата, да продължи процеса по намиране на купувач и завършване на сделката.

Изданието добавя, че служители на Челси и The Raine Group са провели разговори с правителството на Обединеното кралство за това как продажбата може да продължи и са се съгласили, че новият собственик и използването на печалбата от продажбата ще изискват специално одобрение от правителството.

Определен е и краен срок до следващия вторник за подаване на първите оферти, тъй като Абрамович се надява на бърза продажба. Твърди се, че има три американски консорциуми, които водят в надпреварата за закупуването на двукратните европейски шампиони.

Смята се, че ръководената от Тод Боели група е подала оферта в района на около 2–2.5 милиарда паунда. Британският магнат Ник Кенди също следи ситуацията и потвърди, че обмисля да отправи оферта. Предприемачът на луксозни имоти ще присъства на „Стамфорд Бридж“ в неделя за сблъсъка от Висшата лига срещу Нюкасъл.

Gullvier/GettyImages
32 снимки

От The Raine Group са готови до края на седмицата да обмислят офертите, които са получили до вторник, въпреки факта, че Barclays временно спря банковите сметки на клуба по-рано в петък.

Банката разглежда по-отблизо спортния лиценз, който е издаден на Челси и „сините“ се надяват скоро ограниченията да бъдат премахнати.

Междувременно над "Стамфорд Бридж" виси т. нар. сценарий на „съдния ден“, който може да стане факт, ако Абрамович не успее да продаде Челси и спортният лиценз не бъде променен, за да позволи по-изгодни условия за клуба.