Бранителят на Уест Хем Курт Зума бе осъден на 180 часа обществено полезен труд, след като призна, че е ритал и удрял котката си. Съдия от Върховния съд на Темза в източен Лондон наложи и забрана на 27-годишния френски национал да притежава домашни любимци котки за срок от пет години.

Зума предизвика широка вълна от критики, след като през февруари се появи видео, в което рита котката в кухнята си, преди да я замери с чифт обувки. Той бе заснет да удря по главата бенгалската си котка, казвайки следното: „Кълна се, ще го убия“. Клипът, споделен в Снапчат, беше изпълнен със „смеещи се“ имоджита. Това доведе до глоба от Уест Хем на стойност 250 000 паунда. Той загуби и доходоносна спонсорска сделка, както и повиквателна за националния отбор.

Играчът от Висшата лига пристигна в съда, където бе посрещнат от медии и човек, облечен като котка. Районният съдия Сюзън Холдъм каза на Зума и по-младия му брат Йоан, който заснел инцидента, че действията им били „позорни“. „Трябва да сте наясно, че други Ви се възхищават и и много млади хора взимат пример от Вас“, каза тя, приемайки, че и двамата са изразили „огромно съжаление“.

Курт Зума пледира виновен миналия месец по две обвинения под Акта за защита на животните за причиняване на излишни страдания на животно. Освен наказанията за обществено полезен труд и задържането на котки, на него му беше наредено и да плати обезщетения на съда в размер на 9000 паунда.

24-годишният Йоан Зума се призна за виновен в едно обвинение в подстрекаването на по-възрастния си брат в извършване на престъпление. Той бе осъден на 140 часа обществено полезен труден.