Бившият капитан на националния отбор на Франция по футбол Партис Евра бе осъден да плати глоба от 1000 евро от съда в Париж за хомофобски обиди към Пари Сен Жермен през 2019 година, предаде АФП.

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед, който е на 41 години, бе осъден освен това да плати по 1500 евро на две граждански организации "Мус" и "Стоп на хомофобията", както и по 1000 евро на адвокатите на сдруженията.

Във видео, което се разпространява в социалните мрежи през март 2019 година, Евра заявява: "Париж, вие сте пе**ли, вие сте пе**ли. Тук говорят мъжете!".

"Мус" и "Стоп на хомофобията" заведоха дело срещу футболиста за "публична обида към хората на базата на тяхната сексуална ориентация".

Адвокатът на Патрис Евра не пожела да даде изявление, преди да се свърже с клиента си, който в момента живее в Дубай.

В изявление на адвокатите на асоциациите се казва: "хомофобските изказвания на публични личности като Патрис Евра подхранват омразата и насилието срещу хора от общността LGBT, особено в страните, където хомосексуализмът се преследва, като Сенегал, откъдето са корените на Патрис Евра".

Спортният съветник Жером Бурсикан пледира, че Евра "не е искал да обиди хомосексуалната общност, а ПСЖ", напомняйки, че бившият футболист е публикувал видео на следващия ден, в което се извинява за думите си. /БТА