Когато се замислите за легенди на Челси, е нормално веднага да се сетите за играчи като Франк Лампард, Джон Тери, Дидие Дрогба, Клод Макелеле, Денис Уайз, Джанфрако Дзола. Едно име, което обаче надали сте чували е Матей Делац.

Кой? Това е човекът с най-дълга служба за клуба, цели осем години, в които е записал невероятните нула мача за тима от Западен Лондон. Митовете за него говорят, че той е двуметров хърватски вратар. Но как можем да възнаградим толкова дълга и вярна служба? Кени Далглиш има трибуна кръстена на него, Денис Бергкамп дори си има статуя.

25-годишният хърватин започва своята кариера в хърватския Интер Запрешич на 16, с което става и най-младият играч, който започва мач като титуляр в хърватската първа дивизия. Той привлича погледите към себе си когато спасява дузпа в 85-а минута срещу Динамо Загреб и дори получава повиквателна за националния отбор през 2009-та за световните квалификации с Беларус и Англия. Отново, ставайки, най-младият постигнал това.

По този начин започват да идват оферти и от големи клубове в Европа, такъв перспективен вратар не е за изпускане. Делац отхвърля примамлива оферта от Бенфика, за да отиде да играе в Челси за 3 милиона паунда. Това обаче се оказва грешен ход и от там започват непрестанни отдавания под наем в различни ниски дивизии из Европа. Делац минава и през четвъртото ниво на френския футбол. Причината за това му скитане из Европа е фактът, че ангийските власти неколкократно му отказват разрешително за работа на Острова.

За ужас на феновете на сините клубната легенда напусна Челси през изминалото лято, когато премина като свободен агент в датския Хорсенс.

Делац, обаче не съжалява за нищо и дори е благодарен на Челси за прекараните осем години, макар и без да е записал нито един мач.

Хърватинът споделя, че най-голяма подкрепа му е оказал Петър Чех, особено в първите му две години.