Клубовете от Висшата лига обмислят да премахнат отнемането на точки и да въведат данък "лукс“. Наказанията за отнемане на точки на Евертън и Нотингам Форест, в съчетание със спокойния януарски трансферен прозорец, накараха много анализатори да смятат, че Правилата за печалба и устойчивост на лигата (PSR) не са подходящи. Съществуват опасения, че в сегашния си вид тези рестрикции ще доведе до проблеми за Висшата лига и отстъпление от ролята на най-доброто първенство в света, тъй като вече няма да може да си позволи най-добрите играчи с най-добрите заплати. Новината е на Mail Sport.

Сред клубовете се обсъжда радикална реформа, а на традиционната среща в края на сезона в присъствието на всички членове на ВЛ през юни може да бъде гласувана изцяло нова система. Смята се, че 17 от 20-те клуба са склонни на значителни промени. За да бъде направена промяна е необходимо 14 клуба да са съгласни.

Смята се, че ако клубовете желаят да "опитат" с пари да прогресират в спортно-технически план и разполагат с ресурса за това, те не трябва да се сблъскват с наказание, което може да ги срине в Чемпиъншип. При такъв случай клубовете, които харчат прекалено много, ще бъдат наказвани с финансова санкция, която ще се увеличава, колкото повече харчат пари. Но ако искат, клубовете могат да продължат да работят по същия начин. След това събраните средства, които могат да достигнат десетки милиони, ще бъдат разпределени между участниците във Висшата лига, които са спазили правилата.

Обсъжда се възможността част от глобите да отидат в "фонд за спешни случаи", който да подпомага финансово застрашените клубове от ЕФЛ. Понастоящем подобна уредба се прилага в американските Мейджър лийг бейзбол и Национална баскетболна асоциация и се отнася до сумата, изразходвана за заплати на играчите.

На срещата в края на сезона ще бъдат обсъдени и други финансови въпроси. Според един от източниците "все повече хора" искат да се променят финансовите правила, така че през тригодишния отчетен период да се вземат предвид само разходите за играчи (закупуване и заплати) и треньорски състав. Понастоящем само парите, похарчени за нови стадиони, инфраструктура, развитие на младежта и обществени проекти, са освободени от изчисляване като част от 105-те милиона паунда, които клубовете могат да загубят за три сезона. Но тези, които настояват да се включат само играчите и персоналът, смятат, че това ще освободи клубовете да инвестират в съдържание, цифрови технологии и маркетинг. Някои смятат, че правилата за насърчаване на инвестициите ще доведат до по-конкурентна лига, която ще повиши нивото на интерес и ще се предпази от бъдещето.