Английският Бирмингам Сити е изправен пред угрозата да бъде наказан с минус 12 точки и сериозна финансова санкция поради нарушаване на трансферно ембарго.

Случаят с втородивизионния тим може да се превърна в прецедент в английския футбол. Ако Бирмингам получи наказание, това ще бъде най-тежкото за английски клуб в историята.

От Бирмингам излязоха позиция: "Не бихме приели нищо такова. Напълно сме против едно подобно решение".

Както знаете, българският вратар Николай Михайлов е спряган за преминаване в тима от втория по големина град в Англия. Михайлов няма проблем да парафира договор във всеки един момент, защото е свободен агент. Подобен трансфер обаче може и да няма, най-вече поради сериозния проблем, която се оформя над главите на ръководителите в Бирмингам.

Главната причина е, че бирмингамци не са спазили наложено ембарго, поради нарушаване на правилата за рентабилност и финансова устойчивост. Футболната лига наложи трансферна забрана на клуба след миналия сезон, след като той отчете рекордни загуби от 39 млн. паунда в последните три години. През август тази година забраната бе смекчена, но не напълно вдигната.

Това позволи на мениджъра Гари Монк да привлече петима футболисти под наем - всички те получават заплата от по максимум 10 000 хил. паунда на седмица.

Капката, която преля чашата обаче, бе протестът на някои клубове от Чемпиъншип за това, че Бирмингам привлече датския ляв бек Кристиан Педерсен през юни тази година. Изслушването на Бирмингам вероятно ще бъде в близките два месеца, а клубът, собственост на "Трилиън Трофи Азия", се очаква да се защитава до последно.

През януари Куинс Парк Рейнджърс получи ембарго за следващия трансферен пазар, тъй като през сезон з 2013-14 сезон регистрира загуби от 42 млн. паунда. В момента Бирмингам е едва 20-ти с 4 точки в подреждането на Чемпиъншип. При санкция, точките на тима от "Сейнт Андрюс" ще станат -12.