Английският Тотнъм официално уволни мениджъра Антонио Конте, съобщиха от клуба. Италианският тактик напуска северен Лондон, след като беше начело на „шпорите“ само за 16 месеца.

Конте оставя Тотнъм на четвърто място във Висшата лига с 49 точки и напуска след последните неубедителни резултати, както и след скандалната си пресконференция, на която критикува сериозно играчите и ръководството на клуба след равенството 3:3 срещу Саутхемптън преди паузата за национални отбори. Това беше и последната капка на търпението на шефовете на тима, които потвърдиха, че италианецът напуска с незабавен ефект.

От Тотнъм съобщиха, че асистентът на Конте - Кристиан Стелини, ще остане на работа и ще води тима до края на сезона, а негов помощник ще бъде Райън Мейсън. 

53-годишният Конте беше назначен за мениджър на лондончани през 2021-а година, заменяйки Нуно Еспирито Санто, и изведе тима до четвърто място във Висшата лига, осигурявайки им участие в Шампионската лига. През този сезон обаче Тотнъм беше изхвърлен от надпреварата от италианския шампион Милан и клубът е под напрежение да запази четвърто си място. Нюкасъл изостава само на две точки на петото място с два мача по-малко. Ливърпул също има два мача по-малко на шестото място и изостава на седем точки от „шпорите“.

Gulliver/GettyImages
52 снимки

„Можем да съобщим, че треньорът Антонио Конте се раздели с клуба по взаимно съгласие. Отборът се класира за участие в Шампионската лига през първия сезон под ръководството на Антонио. Благодарим му за свършената работа и му пожелаваме успех в бъдеще“, написаха в изявление от Тотнъм.

„Остават ни 10 мача във Висшата лига и трябва да се преборим за място в Шампионската лига. Всички трябва да се стегнем. Всеки трябва да вдигне нивото и да направи така, че клубът да завърши възможно най-напред в класирането и да зарадваме нашите верни привърженици“, бяха думите пък на президента на клуба Даниел Леви.

Бившият мениджър на Тотнъм - Маурисио Почетино, беше основен кандидат за това да се завърне в тима на мястото на Конте, докато се спекулираше около бъдещето на италианеца. Въпреки това, след уволнението на Юлиан Наглесман от Байерн Мюнхен, германецът се очертава като новия фаворит да поеме „шпорите“. Оливър Гласнер от Айнтрахт Франкфурт, бившият треньор на Испания - Луис Енрике, Роберто де Дзерби от Брайтън и мениджърът на Селтик - Ангелос Постекоглу, също са свързвани с поста.

Първият мач на Стелини като действащ мениджър ще бъде на 3 април, когато Тотнъм ще се изправи срещу Евертън на „Гудисън Парк“ във Висшата лига.