Английският Арсенал обяви официално назначението на Микел Артета за свой нов мениджър. Бившият капитан на клуба, който игра за „артилеристите” между 2011-а и 2016-а година подписа договор с тима от „Емирейтс” за три години и половина. По този начин той заема поста на уволнения по-рано през годината Унай Емери, чиято позиция бе временно изпълнявана от Фреди Люнгберг, друга легенда на клуба. 

Шведът  не успя да донесе особено добри резултати за Арсенал в периода си на треньорство, след като тимът записа само една победа в пет мача във всички надпревари.

Артета напусна поста като асистент мениджър на Хосеп Гуардиола в Манчестър Сити и прави завръщане в Северен Лондон, след като има за отбора 150 мача, печелейки на два пъти ФА Къп и два пъти Къмюнити шийлдс. Сити и Пеп Гуардиола нямаха амбиции Артета да напуска „Етихад”, но офертата на „топчиите” е привлякла интереса на испанеца, който не е можел да откаже.

Носителят на требъл в Англия се разгневи, след като шефът в Арсенал Винай Венкатешам, както и адвокатът Хус Фахми са били в къщата на Артета в ранните часове на понеделник, за да водят преговори.

Микел Артета

източник: arsenal.com

„Това е голяма чест за мен, тъй като Арсенал е един от най-големите клубове в света. Трябва да се надпреварваме за големите надпревари. До това заключение стигнахме в дискусията си със Стан и Джош Крьонки, както и с другите големи фигури в клуба. Наясно съм, че ще трябва да свършим много работа, за да стигнем до това, но аз имам нужната вяра. Достатъчен реалист съм, че да съм наясно, че тази ни цел няма да стане за една нощ, но вярвам, че настоящият състав разполага с голям талант и има чудесни млади футболисти, които са от академията”, пък бяха първите думи на Артета като мениджър на Арсенал.

Треньорският щаб на испанеца ще бъде обявен в най-скоро време, съобщиха от сайта на лондонския тим.

„Развълнувани сме, че докарахме обратно Микел в Арсенал. Той знае очакванията в клуба, мисленето на феновете и сме уверени, че ще ни изведе до високите нива на футболната игра, които всички искаме. Искам също така да благодаря на Фреди Люнгберг за това, което направи в последните три седмици. Работеше в труден период и донесе страхотен професионализъм”, пък говори Джош Крьонки като представител на борда на директорите в клуба.