Официално нидерландският специалист Ерик тен Хаг е новия мениджър на Манчестър Юнайтед, разкриха от клуба. Специалистът ще започне работа на "Олд Трафорд" след края на този сезон с договор до лятото на 2025 г, а към тези години има опция за още една.

„За мен е голяма чест да бъда назначен за мениджър на Манчестър Юнайтед и съм изключително развълнуван от предстоящото предизвикателство. Познавам историята на този велик клуб и страстта на феновете. Твърдо съм решен да развия този отбор, способен да постигне успехи, които заслужава такъв клуб“, бяха първите думи на Тен Хаг.

Клаузата за освобождаване на ниерландеца обаче не е била активирана от Ман Юнайтед. Вместо това английският клуб и Аякс са постигнали споразумение, отделно от клаузата в договора му с амстердамския гранд.

Тен Хаг желае да доведе и помощника си от Аякс Мичел ван дер Гааг, с който работят заедно, твърди пък The Athletic.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

По този начин Тен Хаг ще замени Ралф Рангник, който работи при „червените дяволи“ като временен мениджър, откакто Оле Гунар Солскяер бе уволнен през ноември. Германецът и сега е под огромно напрежение с оглед резултатите на клуба и фиаското в Шампионска лига, плюс класирането във Висшата лига.

Тен Хаг работи за Аякс от декември 2017-а година, след като се присъедини към нидерландския клуб от Байерн Мюнхен. При баварците той ръководеше дубъла, където работи заедно с Хосеп Гуардиола, който сега е доминант във Висшата лига с Манчестър Сити. Аякс спечели два пъти Ередивизи с Тен Хаг начело, а по всичко личи, че и през тази година ще триумфира в местния шампионат.

Според Manchester Evening News пък Тен Хаг все още не е посещавал тренировъчната база в Карингтън, но все по-засилено се твърди, че бившият треньор на първия отбор при Сър Алекс Фюргюсън – Рене Мюленстин, ще бъде също част от щаба на нидерландския треньор.

Манчестър Юнайтед е без спечелен трофей във всички надпревари от 2017-а година, а титлата във Висшата лига изглежда сериозен блян към този момент с оглед представянето на отбора. За последно трофеят бе спечелен от Ман Юнайтед през 2013-а година, когато беше и последният сезон на Алекс Фъргюсън на "Олд Трафорд".