Продължава борбата за покупката на отбора на Челси. Последните информации в Англия сочат, че най-богатият британец сър Джим Ратклиф ще се превърне в сериозен кандидат в надпреварата за закупуването на клуба, ако офертата на Тод Боели от 3,5 милиарда британски лири се провали.

Източници, близки до процеса, настояват, че Боели, чрез неговия консорциум, който включва инвестиционната фирма „Clearlake Capital“, все още възнамерява да сключи сделка въпреки несигурността, създадена от очевидните опити на Роман Абрамович да отхвърли обещанието да се откаже от дълга на клуба към него от 1,6 милиарда паунда.

Gulliver/GettyImages
63 снимки

Боели е в средата на петдневен ексклузивен период, през което време от него се изисква да подпише договор за покупка, което се очаква да бъде формалност. Но ако по някаква причина сделката се разпадне, от останалите други два консорциума, които са ръководени съответно от Мартин Бротън и американския магнат Стив Палюка, вярват, че последното предложение на Ратклиф от 4,25 милиарда паунда за Челси ще бъде да бъдат взето насериозно и биха могли да узурпират собствените си позиции като резервен вариант, съобщава „Daily Mail“.

Офертата на Ратклиф миналия петък вбеси двата консорциума, защото те бяха спазили срока, определен от Рейн - търговската банка, инструктирана да ръководи продажбата на „сините“, докато офертата на Ратклиф беше направена независимо и не в срок.

Но въпреки че от Рейн обявиха, че консорциумът на Ратклиф няма да бъде взет под внимание, има усещането, че в крайна сметка той ще стане сериозен съперник на Бротън и Палюка в случай на неуспех при настоящото споразумение с Боели.

Gulliver/GettyImages
54 снимки

В интервю за „BBC“ във вторник Ратклиф заяви:

„Имахме положителни разговори с правителството. Не отписвайте нашата оферта. Закъсняхме, защото това е голямо решение и мислим в дългосрочен план“.

Все още няма индикации, че неяснотата около дълга от 1,6 милиарда британски лири от Челси към Абрамович, възпрепятства намерението на Боели да завърши сделката. Наистина обаче съществуват убеждение в част от хората, близки до продажбата, че очевидната промяна на мнението на Абрамович е просто игра в последната минута с правителството като средство за постигане на целта си.

Както е известно, правителството на Великобритания няма да позволи на Абрамович да получи нито стотинка от продажбата на Челси и проучват начини да гарантират, че сделката за клуба може да бъде изпълнена, дори ако проблемът със заема не може да бъде разрешен бързо.

Gulliver/GettyImages
31 снимки

Един от методите, който се разглежда, е създаването на двустепенен лиценз: единият е специално проектиран, за да гарантира, че продажбата може да бъде завършена, а другият ще установи къде отиват парите.

Междувременно бъдещето на ръководителите на Челси Марина Грановская и Брус Бък се очертава като ключов фактор в процеса на продажбата на лондончани.

Разбираемо е, че Боели е готов да остави в клуба Грановская и Бък на сегашните им позиции съответно като директор и председател.

„Daily Mail“ обаче твърди, че позициите на двамата най-близки съюзници на Абрамович, по-специално Бък, биха били застрашени, ако една от другите два консорциума спечели наддаването за клуба.